Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење Министарства јавне управе поводом презентације Извјештаја WеБера

Објављено: 11.12.2018. 23:55 Аутор: МЈУ

Црна Гора је у претходном периоду постигла значајне разултате у области реформе јавне управе о чему свједочи и најбоља оцјена добар напредак у области политичких критеријума у извјештају Европске комисије из априла 2018. године којим се Влада Црне Горе води у процесу приступања ЕУ. Управо је због резултата у области у реформу јавне управе које је Влада Црне Горе постигла у претходном периоду, Европска комисија додијелила и секторску буџетску од 15 милиона еура за ову област.

Извјештај који је данас представљен на пресс конференцији Института Алтернатива је извјештај који је доминантно рађен на основу мјерења индиктора и истраживања јавног мњења из 2017. године, а који је представљен у септембру на конференцији у Београду на којој су учествовали и наши представници који су и тада указали да Извјештај не обухвата велики број активности који је реализован у 2018. години.

Подсјетићемо да смо у претходном периоду створили институционалне и нормативне претпоставке, кроз доношење неколико законских рјешења, а прије свега Закона о државној управи, Закона о државним службеницима и намјештеницима и Закона о локалној самоуправи који треба да обезбиједе професионалну, стручну и ефикасну јавну управу. Отпочели смо процес оптимизације броја запослених, а паралелно предложили и нова рјешења у погледу реорганизације јавне управе кроз нови Закон о државној управи. У претходном периоду, повећан је број електронских услуга, па данас имамо 564 услуге у надлежности 50 институција.

Такође, различите организације користе различите методологије, па се конкретно у одређеним областима разликују оцијене и методологије код нпр. Извјештаја СИГМА-е и WеБера. Навешћемо неколико примјера:

Када је у питању област транспарентности, Црна Гора је за проактивност у објављивању информација добила оцјену 1 од стране Wебера, док је по оцјени СИГМА-е, Црна Гора је за доступност информација добила оцјену 3 (управо је јер Сигма користи друге индикаторе за мјерење транспаретности и отворености јавних институција).

Такође, у области област службеничког система, Црна Гора је у Извјештају Европске комисије из априла 2018. године добила похвале за нова рјешења у Закона о државним службеницима и намјештеницима и Закона о локалној самоуправи, која су на снази од 1. јануара, односно 1. јула 2018., па нису обухваћена извјештајем WеБера.

Када је у питању област пружања услуга, Црна Гора је добила оцјену 2 за перцепцију јавности везану за доступност услуга, али и оцјену 3 за перцепцију јавности када је у питању орјентација јавне управе ка грађанима. Док је у Извјештају СИГМА-е оцјена 4 за СИГМИН индикатор који се односи на учинковитост и ефикасност поступака пред државним органима. Истраживање нпр. у оквиру пројекта „Балкан барометар 2018“ показују висок проценат учешћа грађана у контакту са институцијама јавне управе, по чему је Црна Гора лидер у региону. Такође, истраживање показује умјерено задовољство задовољство грађана временом потребним за добијање информација/услуга.

С обзиром да је у 2018. години највећи број реализованих активности у области јавних политика (донијет Средњорочни програм рада Владе, унапријеђен законодавни оквир за стратегијско планирање и координацију јавних политика, завршене све активности за извођења првог акредитованог програма за стратегијско планирање, донијета Уредба о избору представника невладиних организација у радна тијела органа државне управе и спровођењу јавне расправе у припреми закона и стратегија, донијета Одлука о Савјету за сарадњу органа државне управе и невладиних организација) вјерујемо да ће ови резулати бити препознати у Извјештају за 2018.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?