Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Три нова комбија за превоз ђака, вриједности 92.000 еура

Објављено: 12.12.2018. 20:07 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

У ЈУ ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“ одржана је церемонија предаје три комбија које су Делегација Европске уније и Фондације Образовање Рома – РЕФ донирале основним школама „Божидар Вуковић Подгоричанин“, Подгорица, „Милева Лајовић-Лалатовић“, Никшић и „Радомир Митровић“, Беране, за превоз ученика ромске и египћанске популације, укупне вриједности 92.000 еура.

Министарство просвјете и РЕФ су на основу Меморандума о сарадњи у оквиру пројекта „Промоција и заштита људских права Рома и Египћана (РЕ) и других осетљивих група“, који финансира Делагиција Европске уније у Црног Гори, 7. септембра потписали Уговор о донацији три комбија намјењених за потребе превоза ученика РЕ популације у поменутим школама.

PR služba Ministarstva prosvjete

На церемонијии су директорима школа уручени кључеви нових комбија марке Опел Мовано бус ФWД 2.3Д МТ6, бијеле боје, 16+1 сједиште, ЕУР0 6 стандарда.

Овом приликом обратили су се секретар Министарства просвјете Омер Мехмедовић, шеф Сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори, Херман Шпиц, директор РЕФ-а Надир Реџепи, као и директорица ЈУ ОШ “Божидар Вуковић Подгоричанин“, Љубинка Недић.

Секретар Министарства просвјете Омер Мехмедовић захвалио је на вриједној доанцији истакавши да ће донирана возила, ђацима РЕ популације умногоме олакшати школовање. Он је нагласио да је Министарство просвјете свјесно изазова са којима се суочавају школе када је превоз ђака у питању, те поред рефундације средстава за превоз ученика, константно улаже напоре да преко донација обезбиједили возила за превоз и олакша школовање дјеци из удаљених подручја.

PR služba

Мехмедовић је истакао да посебно радује чињеница да ће овом донацијом бити побољшани услови шкловања ученика ромске и египћанске популације, јер је интерес свих у друштву да они остану у школским клупама и прођу кроз формално образовање.

Шеф сектора за сарадњу Делегације ЕУ у Црној Гори Херман Шпиц је подсјетио да је данашња донација дио ширег пројекта Европске уније, вриједног милион еура, за унапријеђење положаја Рома, Египћана и других рањивих група у Црној Гори. Заједнички напори Европске уније, Министарства просвјете и цивилног друштва већ показују резултате у виду веће укључености дјеце у образовни систем, бољи приступ тржишту рада као и здравственом систему за ромску заједницу.

PR služba Ministarstva prosvjete

Директор РЕФ-а Надир Реџепи је нагласио значај постигуте одрживости програма којег су кроз разне активности спровођење од 2012. године. Ово се огледа у томе што је позиција РЕ медијатора инситуционализована, све школе обухваћене десегрегацијом у оквиру програма и даље су део овог процеса, транспорт за око 300 РЕ ученика, логистика и трошкови преузети су од стране Министарства просвјете, а донирањем возила РЕФ пружа подршку даљој одрживости програма.

PR služba

Директорица ЈУ ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“, Љубинка Недић је испред школа којима су донирана возила захвалила донаторима, истакавши значај овакве донације за школе које похадјају дјеца РЕ популације. Она је објаснила да ће, поред школе “Божидар Вуковић Подгоричанин”, аутобус служити и подгоричким основним школама “Марко Миљанов”, “Владимир Назор”, “Саво Пејановић”, “21. Мај”, “Вук Караџић” и “Октоих”.

PR služba Ministarstva prosvjete

Поред набавке аутобуса за превоз дјеце кроз пројекат “Промоција и заштита људских права Рома, Египћана и осталих рањиивих група“ који финансира ЕУ а спроводе РЕФ и ХЕЛП, у сарадњи са Министарством просвјете и другим партнерима, процесом десегрегације је постепено обухваћено преко 300 редовних ученика који живе у Коник кампу у Подгорици, док сва дјеца предшколског узраста похађају бар једну годину предшколског програма. Истовремено, стопа одустајања од школовања у нижим разредима је сада мања од 5% у Подгорици, Беранама и Никшићу, а у вишим разредима је смањена са 70% на 30%. У посљедње три школске године порастао је број дипломирања РЕ ученика. Томе је допринијела и менторска подршка РЕ ученицима основних и средњих школа која је институционализована.

У оквиру церемоније, ученици ЈУ ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“ извели су неколико музичких тачака.

Церемонији су присуствовали и Клаус Мок, регионални координатор организације ХЕЛП, као и Мараш Дукај, директор Директората за образовање припадника мањинских народа и других националних заједница.


ПР служба Министарства просвјете

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?