Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић на Премијерском сату: Влада неће куповати социјални мир повећањем зарада без реалног покрића

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
    
„Ова Влада већ трећу годину предлаже буџет, којим се текућа потрошња у потпуности финансира из изворних прихода. Нема задуживања ради потрошње, а у јавним секторима исплаћујемо онолико колико можемо да приходујемо, без нових оптерећења за привреду и грађане. Желимо да тако и остане“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић на Премијерском сату одговарајући на питање посланика Рашка Коњевића из Социјалдемократске партије зашто Влада не повећава зараде у образовању, здравству и сектору безбједности.

Премијер је рекао да сматра да је ово питање најбоље коментарисати на основу конкретних података и чињеница:

„Да ли се из чињенице да је црногорска економија расла стопом од 4,7% у 2017. и 4,8% у првој половини 2018. године може извести закључак да се ради о изузетно успјешном периоду нашег развоја? Рећи ћу - ДА, и те како! Поред осталог и зато што су приходи у 2017. били већи за 79 милиона у односу на 2016. годину, а у 11 мјесеци 2018. године за 181 милион у односу на исти период 2017. године. Али да застанемо овдје. Сви добро знамо за дисбаланс прихода и расхода који прати наше јавне финансије. Наиме, дефицит Буџета у 2016. години био је 3,4% БДП или 135 милиона еура, у 2017. години 5,5% БДП или 237 милиона, а дефицит за 2018. годину процјењује се на око 3,8% БДП или 173 милиона еура. Ово значи да раст економије не успијева да покрије трошкове отплате кредита и припадајућих камата, укључујући и изградњу аутопута, као ни све оне трошкове Капиталног буџета, односно развоја земље. А развој не желимо да зауставимо, јер без развоја нема ни нове вриједности нити могућности за стране инвестиције, нове приходе и нова радна мјеста“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић је рекао да зараде нијесу онакве какве би он желио да види.

„Али ипак сматрам да су зараде које остварују запослени у јавном сектору сасвим пристојне и да одражавају друштвено-економски амбијент у којем живимо, односно моћ наше економије. Околност да у овом моменту не можемо повећати зараде запослених, не значи да се већ не виде резултати на унапређењу амбијента и услова у којима ти запослени живе и раде, као и на квалитету услуга које грађани добијају. Одговоран приступ државном новцу и одрживости јавних финансија, не даје нам нажалост за право да постигнуте резултате већ данас преточимо у увећавање зарада у јавном сектору. Па чак ни у наведеним, сагласићу се са Вама, веома значајним секторима. Да будем директан, Влада неће куповати социјални мир повећањем зарада без реалног покрића. Чему би водио тако неодговоран приступ? Ко ће то да плати сем сами грађани! Сјетимо се овом приликом и грчког сценарија. Не желимо новим генерацијама остављати већа задужења заснована на неодговорној јавној потрошњи, али хоћу економски раст, развојну инфраструктуру, нове путеве, болнице и школе. А на темељу свега тога – нова радна мјеста, плаћена онолико колико Буџет и реална економија могу да издрже“ – рекао је предсједник Владе Душко Марковић.

Премијер је подсјетио да је у здравству у протекле двије године одобрено 150 нових специјализација и 20 субспецијализација, да је повећан број љекара на 1000 становника на 3,3 у 2018. години, у односу на 3,4 просјечно у Европској унији, да ће почетком 2019. године око 160 здравствених радника и њихових породица ријешиће своје стамбене потребе.
       
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
      
„Ако је у медицинску опрему уложено 9,3 милиона еура, у реконструкцију и адаптацију објеката 3,1 милиона, у побољшање енергетске ефикасности још 5 милиона – признаћете да и по критеријумима које сте сами поставили у уводу питања, можемо говорити о успјешној економској политици. НЕ у дијелу висине зарада, али сигурно ДА у побољшаном и унапријеђеним условима рада. Наставно особље, ученици и њихови родитељи свједоци су да се и услови рада у просвјети поправљају. Можда не одмах и у свим образовним установама, али за посљедње двије године у импресивних 130 објеката“ – рекао је премијер.

Додао је да је улагано и у просвјету: „За наредну годину планирано је 42 милиона еура додатних улагања. Буџет за инвестиције Министарства просвјете увећан је за око 30%, па ће за замјену школског намјештаја, информатичку опрему, реконструкцију у средњим стручним школама бити издвојено скоро 10 милиона еура. Из ресора су већ најављене активности на новим објектима – од нове гимназије у Подгорици, вртића на Тушком путу, Златици, Старом аеродрому, затим у Бијелом Пољу, Беранама, Плаву, бројних реконструкција у Подгорици и Котору“ – казао је премијер Марковић рекавши да се на све ово надовезују и видљива улагања у спортске сале и терене која допунски финансирамо преко Министарства спорта, чинећи димензију подршке младима још снажнијом.

„Преко 7. 000 студената за двије године користило је бенефит Владине политике издвајања за бесплатне студије – зар Ви не рачунате да утрошених 2 милона еура, које смо утрошили, представља директну помоћ кућним буџетима тих породица, које сада не издвајају средства из својих зарада за школовање дјеце“ – поручио је премијер Душко Марковић.

Предсједник Владе је завршио оцјеном да за разлику од комфора посланичке реторике, одлуке које доноси Влада морају бити правичне према свим структурама друштва, и да то није лако у земљи која се развија, и која се ослобађа структурних и свих других дефицита. „Наше одлуке морају бити лишене прелазних рјешења, и било какве политичке калкулације“ – закључио је премијер Душко Марковић.

       
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?