Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић: Иако су мањински народи више пута безрезервно потврдили приврженост Држави, увијек сам спреман да говорим о унапређењу стања

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Влада се досљедно залаже за пуну афирмацију права мањинских народа и других мањинских националних заједница. Институције државе Црне Горе остаће гарант пуног уживања мањинских права утврђених Уставом и законима. Са друге стране, унапређењем законских рјешења у сарадњи са Парламентом, посвећено радимо на континуираном побољшању услова за достојанствен живот и рад мањинских заједница“ - казао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић одговарајући на Премијерском сату на питање потпредсједника Скупштине Генција Ниманбегуа о томе шта Влада предузима на пољу унапређења права мањинских народа и мањинских националних заједница.

Премијер је рекао да, иако је Црна Гора примјер мултиетничког и мултиконфесионалног склада и држава у којој су мањински народи више пута, безрезервно и у вријеме великих изазова, потврдили приврженост нашој Држави, сматра да је увијек прави тренутак и да је увијек расположен да разговара о могућностима унапређења услова за поштовање права мањинских народа и других мањинских националних заједница у Црној Гори, дефинисаних чланом 79 Устава.

У том контексту предсједник Марковић је подсјетио да су за вријеме мандата 41. Владе усвојене измјене и допуне кровног прописа - Закона о мањинским правима и слободама да је тим законом реформисан Фонд за заштиту и остваривање мањинских права, да је значајно унапријеђено функционисање Центра за очување и развој културе мањина и Савјета мањинских народа и других мањинских националних заједница.

„Значајна су и средства која се опредјелјују за рад институција које се примарно баве мањинским правима, па у бројкама то изгледа овако... У Буџету се за функционисање Фонда за заштиту и остваривање мањинских права опредјелјује најмање 0,15% од текућег буџета. Укупни планирани буџет Фонда за 2019. годину износи око 1.360.000,00 еура. Од овог износа до 30% се издваја за рад Фонда док се остатак средстава расподјељује за финансирање пројеката. Такође, савјетима за функционисање и реализацију програмских садржаја обезбјеђују се средства у износу од најмање 0,05% текућег буџета и у овој години износила су 600.000 еура. И буџет Центра за очување и развој културе мањина ове године забиљежио је повећање у износу од око 5% у односу на претходну годину, па тако ове године износи преко 300.000 еура“ – казао је предсједник Владе.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Премијер Душко Марковић је подсјетио да је на темељу права дефинисаних чланом 79 Устава, кроз измјене и допуне Закона, у јединицама локалне самоуправе у којима припадници мањинских народа и других мањинских националних заједница чине већину или 5 % становништва, дефинисано да у службеној употреби буде и језик тих мањинских народа и других мањинских националних заједница, а што су поздравила и надлежна тијела Савјета Европе.

Влада Црне Горе је новембра 2017. године, подсјетио је предсједник Марковић, утврдила и Предлог закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола.

„За сада се употреба и јавно истицање националних симбола у Црној Гори врши на начин и под условима предвиђеним важећим законским рјешењем док истицање или употреба симбола друге државе, без одобрења или јавног позива, представља прекршај сходно Закону о јавном реду и миру. Информисан сам да сте управо Ви, потпредсједниче Ниманбегу, посљедњег дана новембра ове године, поднијели Скупштини Предлог закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру. Такође, министар унутрашњих послова информисао ме да ће већ овог мјесеца његов ресор предложити Влади текст закона о измјенама и допунама Закона о јавном реду и миру, а све са циљем усаглашавања законских норми, односно стварањем претпоставки за уживање права и слобода које су Уставом зајамчене мањинским народима и заједницама. Али, до тада, сви морамо поштовати законе које је донио овај Дом и одлуке правосудних органа утемељене на тим законима. Такав приступ слиједе све демократске и озбиљне државе и готово да нема ни једне државе у свијету која на такав начин не штити своје достојанство и своје државне симболе“ – закључио је предсједник Владе Душко Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?