Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Предсједник Марковић о одлуци Уставног суда: Потврда да су институције кредибилне, способне, аутономне и спремне да извршавају законе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић оцијенио је да данашња одлука Уставног суда потврђује да су институције кредибилне, способне, аутономне и спремне да извршавају законе.

Уставни суд је данас покренуо поступак оцјене уставности одредби Законика о кривичном поступку и привремено обуставио извршење одлука Вишег и Апелационог суда којима су посланици Небојша Медојевић и Милан Кнежевић стављени у затвор сходно члану 119 ЗКП-а.

„Данашња одлука Уставног суда потрвђује законитост рада Вишег и Апелационог суда и законитост њихових одлука. Дакле, ставови Демократског фронта и њихових адвоката, да је та одлука незаконита је пала у воду. Уставни суд је на основу уставне жалбе покренуо поступак оцјене уставности члана 119 ЗКП-а и видјећемо како ће се тај поступак завршити. Можда ће бити потврђена уставност става 2 члана 119, а можда неће. Дакле, данашња одлука Уставног суда дала је пуни легитимитет редовним судовима, дјеловању Специјалног државног тужилаштва и потврдила кредибилитет Уставног суда“ – казао је предсједник Марковић одговарајући на питања новинара у парламенту након Премијерског сата.

Премијер је подсјетио на оптужбе опозиције да је Уставни суд марионета власти и политике и истакао да данашња одлука Уставног суда потврђује да су институције кредибилне, да су способне, аутономне и спремне да извршавају законе.

На питања о евентуалној одговорности уколико се неко законско рјешење прогласи неуставним, премјер је рекао да ту одговорности нема, те да је то право појединаца и субјеката у друштву да покрећу поступке уставности.

„Говорили су да је Виши суд поступао незаконито, видјели сте да је Уставни суд рекао да није. Говорили су да је Апелациони суд донио незакониту одлуку, Уставни суд је потврдио да је одлука Апелационог суда законита. Да је специјални тужилац поступао у складу са овлашћењима ЗКП-а односно члана 119 - дакле законито“ – рекао је премијер.

Али истовремено, додао је он, Уставни суд је уважио захтјеве подносилаца уставне жалбе да покрене поступак оцјене уставности тога члана.

„Ко каже да ће бити неуставан? Можда хоће можда неће. Дакле, овдје судови у Црној Гори раде свој посао у складу са Уставом и законом и ја сам данас поносан на ту чињеницу јер ни једна одлука у поступку посланика Медојевића није правно обеснажена“ – нагласио је предсједник Марковић.

Али, истакао је он, ово је истовремено порука да се у Црној Гори не могу оптуживати људи на начин на који то ради посланик Медојевић. Предсједник је истакао да се не може рећи за било којег грађанина или за било којег функционера функционера да је силоватељ, а да за то не понудите доказе.

„Замислите кад бисмо креирали такав амбијент у земљи. Сјутра би у тој ситуацији могао да се нађе неко од вас или из ваших породица. Не може тога бити и неће тога бити. Дакле, данас слави право и законитост у Црној Гори, а не насиље и неодговорност иза којег стоји ДФ“, рекао је предсједник.

Упитан да ли је Уставни суд покушао да заобиђе директно одлучивање о уставним жалбама, предсједник је одговорио негативно. Појаснио је да Уставни суд ради у вијећима која морају одлуку да донесу једногласно.

„По једној и другој жалби у два вијећа није било једногласности и то иде на пленарну сједницу Уставног суда. То је предвиђено Законом о Уставном суду. Дакле Уставни суд је радио у складу са законом“ – закључио је предсједник Марковић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?