Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Улога Етичког одбора значајна у праћењу примјене и промоцији Кодекса полицијске етике

Објављено: 13.12.2018. 15:21 Аутор: УП
Директор Управе полиције Веселин Вељовић састао се са члановима Етичког одбора и изразио подршку раду овог тијела и истакао важност наставка превентивно – едукативних активности на терену које се односе на поштовање начела Кодекса полицијске етике.

Састанак је био прилика да чланови Етичког одбора упознају директора Управе полиције са резултатима рада у претходном периоду и да разговарају о питањима из дјелокруга рада Одбора, те да директора детаљније информишу о принципима дјеловања и одлучивања у предметима.

Истакнута је и потреба даљег јачања сарадње Етичког одбора на интерном и екстерном нивоу, посебно са Одјељењем за унутрашњу контролу полиције и Савјетом за грађанску контролу рада полиције.

Предсједник и чланови Етичког одбора са директором Вељовићем су посебно указали на значај и улогу Одбора у праћењу примјене Кодекса полицијске етике, иницирању измјена и допуна прописа у области полицијске етике и промоцији етичких стандарда и правила понашања полицијских службеника.

Етички одбор је у протеклом периоду, током 2018. године, разматрао 17 предмета који су се односили на поступање полицијског службеника и у седам случајева се изјаснио да је дошло до кршења норми Кодекса полицијске етике.

Етички одбор Министарства унутрашњих послова конституисан је у фебруару 2006. године и први је одбор овог типа формиран од стране једног државног органа. Од 2006. године до данас Етички одбор разматрао је укупно 738 предмета. У раду Одбора учествују представници Управе полиције, Министарства унутрашњих послова, Синдиката Управе полиције и невладиног сектора.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?