Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Млади су носиоци нове ере на Западном Балкану

Објављено: 13.12.2018. 18:37 Аутор: Министарство спорта

Подгорица, 13.децембар 2018.године - Министар спорта Никола Јановић отворио је конференцију ''Омладинске размјене као мотор регионалне сарадње'' коју је организовао Секретаријат Регионалне канцеларије за сарадњу младих (РYЦО), у сарадњи са РYЦО локалном канцеларијом у Црној Гори, а уз подршку Мисије ОЕБС у Црној Гори. 

Министар Јановић је нагласио да је Министарство спорта Црне Горе са задовољством прихватило позив за учешће на овом догађају како би подвукли чврсту подршку Владе раду локалне канцеларије РYЦО у Подгорици, а тиме и читавом процесу који је омогућио отварање Регионалне канцеларије за сарадњу младих у региону Западног Балкана. Јановић је, такође, нагласио да се вриједност Берлинског процеса најбоље огледа у пројектима и иницијативама попут ове, која је посвећена овако важној теми као што је побољшање услова живота младих.

Ministarstvo sporta

„Управо наш приоритет треба прије свега да буде реализација преузетих обавеза, у овој и другим областима у оквиру Берлинског процеса. На тему младих, можемо са задовољством рећи да смо зацртане обавезе у доброј мјери остварили, чиме омогућавамо добре предуслове за већу мобилност, повезивање и сарадњу младих, како на националном, тако и на регионалном нивоу.Самим тим стварамо и перспективе за њихову бољу будућност, као и перспективу цијелог региона. Млади људи имају пуно тога заједничког и морају бити носиоци нове ере на Западном Балкану, ере која уклања баријере и доприноси уједињењу генерација које се међусобно поштују и стварају бољу будућност за своје земље и цијели Регион“ – казао је министар Јановић.

Као примјер промоције мобилности и боље повезаности унутар региона, министар Јановић је подсјетио да Црна Гора снажно стоји иза своје иницијативе у правцу оснивања Међународног института за одрживе технологије у региону Југоисточне Европе, те да вјерује да та иницијатива може бити драгоцјена за читав регион, за младе људе, за нова радна мјеста, за повезивање привреде и науке – а то је оно што нам недостаје.

Министар је, такође, нагласио да ће Влада Црне Горе наставити да пружа подршку новим и амбиоциозним иницијативама, развојним пројектима, предузетништву, сигурнијој будућност кроз чланство у НАТО и приступање Европској унији, што јесте порука младима да остану у Црној Гори и допринесу укупном друштвеном развоју. Наглашено је да Фонд за Западни Балкан као значајна пројектно-орјентисана регионална организација која је у власништву шест земаља региона, своје активности базира дјелимично и на сарадњи младих што потврђује објављени други позив за регионалне пројекте.

На отварању РYЦО конференције говорили су и генерални секретар РYЦО Ђуро Блануша, шефица Мисије ОЕБС у Црној Гори Мариз Давије и руководилац РYЦО локалне канцеларије у Црној Гори Един Кољеновић.

 


МИНИСТАРСТВО СПОРТА



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?