Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић: Измјенама и допунама Закона о заштити културних добара боље штитимо вриједну баштину Црне Горе

Објављено: 13.12.2018. 19:43 Аутор: МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о заштити културних добара, који је планиран Програмом рада Владе за 2018. годину.

Како је истакао министар културе Александар Богдановић на прес конференцији након сједнице Владе "Измјене и допуне Закона о заштити културних добара, рађене су у циљу потпуног усаглашавања са директивама Европске уније, као и прецизирања одредби које реферишу на проблеме препознате у пракси. Такође, одредбе овог прописа су усаглашене са Законом о планирању простора и изградњи објеката, Директивом о услугама на унутрашњем тржишту, Директивом о повраћају културних предмета незаконито изнесених с државног подручја државе чланице, те Регулативом Савјета о извозу културних добара."

Министар Богдановић је навео да је Министарство културе препознајући одређене проблеме у примјени актуелног законског рјешења, приједлогом измјена и допуна закона предвидјело изузимање објеката унутар културно-историјске цјелине, локалитета или подручја који немају појединачан статус културно добро од примјене норми које уређују право прече куповине у поступцима купопродаје. Такође, норме које уређују отуђивање и уступање културног добра у државној својини неће се односити на његову заштићену околину.

Новим одредбама Закона прецизно је нормиран садржај рјешења о претходној заштити, када је у питању нематеријално културно добро, као и садржај рјешења о утврђивању статуса културно добро. "Једна од кључних новина је и студија заштите културне баштине, која предложеним чланом обухвата не само културна добра већ цјелокупну културну баштину, локације и простор за који се израђује, па се у том смислу прецизира садржај студије који ће бити уређен подзаконским актом и истовремено се усклађује са Законом о планирању простора и изградњи објеката. Једна од важнијих измјена односи се и на појам конзерваторског пројекта. Овом приликом прецизирана је дефиниција конзерваторског пројекта и адекватно нормирано овлашћење за његову израду, посебно у односу на поменути Закон о планирању простора и изградњу објеката," додао је министар Богдановић. 

Нови текст Закона прописује и могућности финансирања валоризације непокретног културног добра у туристичке и друге сврхе средствима из јавно-приватног партнерства, за чијом потребом је указало досадашње искуство из праксе. Суштинске измјене односе се и на менаџмент план који је, узимајући у обзир међународне оквире и праксу, дефинисан као план управљања непокретним културним добрима који доноси Министарство. Измјенама и допунама Закона се обезбјеђује правни основ за израду акта о садржају службене легитимације за запослене у Управи за заштиту културних добара; врши се прецизније дефинисање културне вриједности и садржаја о елаборату; појашњава се појам презентације и популаризације културних добара и подразумијева предузимање одговарајућих мјера заштите; прецизирано је да приликом случајног открића, а након извршеног увиђаја, Управа доноси рјешење којим ће одредити да се извођење радова настави уз надзор јавне установе за обављање конзерваторске дјелатности или да се радови привремено обуставе како би се спровела одговарајућа археолошка истраживања. Такође, одређује се јединствен рок за достављање понуде држави за продају културног добра, уводи се обавеза Управе да редовно прати стање културних добара у току трајања концесије, детаљније се уређује садржина заштитног знака на културним добрима, прецизира се појам конзерваторских услова и врши усаглашавање норми са Законом о планирању простора и изградњи објеката.

"На крају, имајући у виду бројне проблеме које смо имали у пракси, али и кадровске капацитете Управе за заштиту културних добара и одговарајућег Одсјека Управе за инспекцијске послове, Предлогом је дефинисано да су инспектори за заштиту културних добара и културне баштине одређени за вршење инспекцијског надзора, што представља основ да исти буду смјештени у Управи за заштиту културних добара," додао је министар Богдановић.

Влада Црне Горе је на данашњој сједници утврдила и Предлог закона о потврдјивању УНИДРОИТ конвенције о украденим или незаконито извезеним културним добрима.

"Црна Гора је као чланица бројних медјународних организација у области културе дужна да прати политике и трендове у свим областима, а у овом случају у области заштите културне баштине и повраћаја украдених и нелегално извезених културних добара," истакао је министар Богдановић. Министар Богдановић је додао и да је "Сходно обавезама према конвенцијама које уређују питања од значаја за спрјечавање нелегалног увоза, извоза као и повраћај културних предмета противправно однесених са територије државе чланице ЕУ, Црна Гора најприје 2007. године приступила УНЕСЦО Конвенцији о средствима забране и спријечавања нелегалног увоза, извоза и трансфера власништва културних добара из 1970. године. Након тога, Законом о заштити културних добара из 2010. године, створен је добар основ за даљи рад на унапрјеђењу система заштите и његовом усклађивању са међународним прописима који посебно уређују ову област. Цијенећи да УНИДРОИТ Конвенција представља допуну одредби УНЕСЦО Конвенције и да је настала из потребе ближег уређивања наведеног питања, њено потврдјивање је вазан корак ка обезбјеђивању потпуне примјене у националном законодавству."

УНИДРОИТ Конвенција се примјењује на захтјеве који се односе на међународну реституцију украдених културних добара и повраћај културних добара однесених са територије државе уговорнице противно њеном законодавству које уређује извоз културних добара. У складу са наведеним, Конвенција дефинише рокове у којима је могуће поднијети захтјев за реституцију украдених културних добара, право накнаде за посједника култуног добра, као и процедуре поврацаја незаконито изнесених културних добара. Одредбе Конвенције примјењују се само на културна добра која су украдена или незаконито извезена након њеног ступања на снагу. 

"Ратификацијом УНИДРОИТ Конвенције додатно ћемо осназити институционални систем унутар државе и створити мрежу субјеката који су директно укључени у промет умјетнина и културних добара, како би уз директну сарадњу и ефикасну размјењу информација допринијели бољем очувању и заштити црногорског насљеђа," навео је министар Богдановић.

МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ




Да ли вам је садржај ове странице био од користи?