Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Лишено слободе 12 лица; кривичне пријаве против укупно 25 физичких и правних лица – кривичним дјелима настала штета по Буџет од више од пола милиона еура

Објављено: 13.12.2018. 20:58 Аутор: УП
Службеници Управе полиције МУП-а – Сектора криминалистичке полиције – Специјалног полицијског одјељења су реализовали полицијску акцију „Зета“ и поднијели кривичну пријаву против 13 физичких и 12 правних лица, због постојања основане сумње да су извршили кривична дјела стварање криминалне организације, утаја пореза и доприноса и проузроковање лажног стечаја путем помагања.

Примјењујући наредбу Вишег суда у Подгорици, службеници СПО су извршили претрес станова и других просторија на 16 локација у Подгорици, Цетињу и Будви, а по налогу Специјалног државног тужиоца лишили су слободе 12 лица, док се за једним лицем трага.

Д.К. из Подгорице је, како се сумња, у периоду од октобра 2016. године до данас на територији Црне Горе организовао криминалну групу на начин што је основао два предузећа на своје име, те на повезана лица Ј.К, Ђ.К. и Ј.К. још три предузећа, преко којих се бавио искључиво фиктивним пословима. Преко наведених предузећа, Д.К. је, сумња се, већем броју предузећа са територије Црне Горе, чији су власници П.Р, М.Г, Ф.Л, М.П, Г.М, В.А, Н.А. и З.Ч, омогућавао извлачење добити стечене пословањем предузећа која се власницима предузећа враћала у готовини, чиме су државном буџету причинили штету за износ утајеног пореза на основу фиктивно приказаних пословних односа и фиктивно приказаних трошкова у укупном износу од преко 500.000 еура.

Наведена лица су, како се сумња, извршила кривична дјела која им се стављају на терет на начин што је Д.К. сачињавао фиктивне фактуре са унапријед договореним износом новца предузећима која су примала ту фактуру, након чега би та правна лица одмах извршила уплате са договореним износом са фактуре на жиро рачуне неких од пет предузећа којим је управљао Д.К. Након уплате Д.К. је, сумња се, подизао новац са жиро рачуна својих предузећа, најчешће на име материјалних трошкова, и враћао новац уплатиоцу, а за себе задржавао одређену провизију. На овај начин предузећа која су вршила уплате фиктивно су увећавала улазни ПДВ чиме су, како се сумња, умањивала своје пореске обавезе према Буџету Црне Горе за износ ПДВ-а и пореза на добит за сваку фактуру оваквог начина пословања.

Након одређеног периода оваквог начина пословања Д.К. је преко С.М, сумња се, покретао и окончавао стечајни поступак у предузећима која су била, због пореског дуга, блокирана од стране Пореске управе.

Службеници Специјалног полицијског одјељења интензивно предузимају даље мјере и радње на идентификовању и других чланова ове криминалне организације.

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?