Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Шеховић: Добитници награда из Фонда за таленте из чак 23 општине, конкуренција била изузетно јака

Објављено: 13.12.2018. 21:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
Посебна вриједност Фонда за квалитет и таленте, из кога ће до краја године бити уручено преко 500 награда најбољим наставницима и ученицима, јесте да, према прелиминарним подацима, добитници награда долазе из чак 23 општине и из 125 школа. То је саопштио данас министар просвјете др Дамир Шеховић одговарајући на посланичко питање на ову тему. Како је Шеховић нагласио, то је јасан показатељ да квалитет постоји у свим дјеловима Црне Горе и да ће бити вреднован увијек када се препозна.

„Сви пријављени морају знати да су прошли кроз ригорозну селекцију. Јер, према информацијама од Комисије која је вршила вредновање, конкуренција је заиста била јака, чиме смо показали да као држава располажемо озбиљним капацитетима и људским ресурсима у образовању.“ Шеховић је посебно истакао да и то да су критеријуми за додјелу награда из Фонда припремани тако да балансирано приказују успјех у школи, али са подједнаком важношћу третирају ваннаставне активности.

Министар је, анализирајући структуру добитника, рекао да ће из Фонда награду добити укупно 263 наставника и 203 ученика, плус њих седамдесетак који награду из Фонда добијају по аутоматизму, освајањем неког од прва три мјеста на државном такмичењу у знању у организацији Испитног центра.

Прецизније, награду ће, према прелиминарним подацима, добити 127 наставника основних школа, 109 средњих и 27 умјетничких су. Када је о ученицима ријеч, награде иду у руке 96 ученика основних школа, 91 средњих и 16 ученика умјетничких школа.

„Највећи број добитника је из Главног града, што је очекивано у односу на број становника, али и Никшић са својих 76 добитника, Бијело Поље са 38 добитника, Бар са 31 добитником, или пак Беране са 26 и Пљевља са 23 добитника, такође могу бити поносни“, рекао је Шеховић.

Фондом се, како је истакао Шеховић, и званично промовишу најбољи у образовању, чиме се питање талената први пут третира системски. „Први пут се транспарентно и на основу једнаких и свима познатих критеријума, додјељују награде, „чиме смо најзад у дијелу награђивања најбољих искорачили из зоне личних процјена и ад хоц дјеловања“, закључио је министар.
***

Фонд за квалитет и таленте основан је прошлогодишњом образовном реформом. Просјечна награда износи 1.000 еура, што значи ће се за добитнике награда из Фонда издвојити око пола милиона еура. На конкурс за награде је пристигло 1200 пријава.

Предсједник Комисије која је цијенила пристигле пријаве био је је проф. др Љубиша Станковић, потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности, а чланови су представници: Уније средњошколаца, Синдиката просвјете, Струковних удружења наставника, НВО Удружење родитељи, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, школа и Министарства просвјете.





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?