Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Душко Марковић уручио државну награду „Петар Лубарда“ умјетници Милки Делибашић

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
                                                
Предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић уручио је државну награду „Петар Лубарда“ за 2018. годину умјетници Милки Делибашић за рад „Статичност унутар пролазности времена“.

Говорећи на свечаности у Црногорској галерији умјетности „Миодраг Дадо Ђурић“ на Цетињу, предсједник Марковић је казао да када се овакво признање завриједи на почетку стваралачког опуса, како је то учинила Делибашић, онда је природно да се „у вама преплиће двојаки осјећај – задовољства због потврде умјетничког домета, али и стваралачка стријепња пред будућим изазовима“.

„Вјерујем да на овакав начин размишља и Делибашић - седми по реду лауреат државне награде „Петар Лубарда“ , прва жена која је добила ово признање, најмлађи добитник награде и прва награда која је додијељена ван класичних облика ликовне умјетности, за умјетничко дјело у области видео инсталације“ – рекао је предсједник Владе.

У дјелу Делибашић и храброј одлуци жирија да јој додијели награду, премијер чита и препознавање једне нове Црне Горе – храбре и жељне свог мјеста у савременом свијету „Црне Горе без комплекса и стереотипа; веома свјесне свог културног и духовног насљеђа, традиције и идентитета, али одлучне да ухвати корак са модерним временима и да буде њихов неодвојиви дио - онē Црне Горе која је непоколебљиво окренута будућности“. Премијер је додао да вјерује да ће овогодишњи Ликовни салон „Петар Лубарда“ охрабрити управо ону Црну Гору која је загледана у будућност.

Награђена умјетница Милка Делибашић се захвалила предсједнику Владе и Министарству културе рекавши да јој је посебна част то што јој је награду додијелио жири чије чланове изузетно поштује те чињеница да је прва жена која је добила награду те да је из радова наших бројних умјетница учила о слободи умјетничког израза.

„Хтјела бих да позовом младе умјетнике да се више баве истраживачким радом у умјетности и да се више окрену ка неким новим и другачијим свјетлима како би наша сцена била другачија и богатија“ – рекла је Милка Делибашић. Нагласила је потребу даље подршке државе и институција умјетницима.

Селекторка овогодишењег Салона Петрица Дулетић је, говорећи о значају ове ликовне смотре, истакла да је избор умјетничких радова у селекцији био усмјерен првенствено, у умјетничком смислу, ка радовима који представљају високо постигнуте умјетничке вриједности.

„Стваралачким ауторским ангажманом и умјетничком продукцијом Салон омогућује ликовним умјетницима реферирање на друштвену збиљу постајућии тако мјесто промоције опште културне стварности. Карактер Салона, нуди занимљив пресјек актуелне црногорске ликовне сцене, представља етаблиране, провјерене и потврђене умјетничке праксе, али и открива и промовише свјеже идеје младих умјетника склоних отклону од традиције и истраживачком излету у неоткривено и непознато. Управо богатство различитости рукописа и поетика ову изложбу чини репрезентативним пресјеком рецентне црногорске ликовне умјетности“ – казала је селекторка Дулетић.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

У име жирија, који је оцјењујући радове 34 умјетника одлуку о лауреату донио једногласно, присутнима се обратила чланица Светлана Рацановић. Указала је да је ово важно државно признање, прије свега, подршка умјетници Милки Делибашић која, у овом тренутку, додатно умјетничко образовање и професионално сазријевање стиче ван граница Црне Горе, али и подстицај другим умјетницима који су своје образовање и умјетничко дјеловање везали за овај културни простор. Она је истакла и да ће оно посебно бити подршка ономе што би могли означити као импулс подмлађивања наше актуелне умјетничке продукције и сцене у цјелини.

Према мишљењу чланова жирија овај рад посједује и промовише умјетничке квалитете недовољно афирмисане у активној црногорској умјетничкој пракси а којима се иста може уписивати у савремени интернационални умјетнички контекст.

Видео инсталацију „Статичност унутар пролазности времена“ чине три симултане видео пројекције које манифестују и зналачко и суптилно синхронизовање медија и идеје гдје блуровање слике ствара атмосферични сфумато преводећи слику у фантазматски призор лишен диктата дескриптивног, наративног, симболичког, алузивног, читљивог.

„Овим избором се награда која носи име Петра Лубарде ослобађа од 'обавезе' форсирања квалитета монументалног, епског, хероичног, 'мушки' одлучног те (п)одржавања култног статуса сликарства и, једнако, дистанцира од пракси инертног упризорења и моделовања тзв. индивидуалних поетика, тзв. локалних специфичности или осјећаја националне самобитности“ – наводи се у образложењу жирија.

Државна награда „Петар Лубарда“ је први пут додјељена умјетници млађе генерације чији рад није изведен у неком од класичних умјетничких медија.

Жири је о награди одлуцивао у саставу: предсједник Александар Чиликов, историчар умјетности и чланови: Филип Јанковић, ликовни умјетник; Светлана Рацановић, историчарка умјетности; Јелена Томашевић, ликовна умјетница и Алдемар Ибрахимовић, ликовни умјетник.

Уручењу награде и отварању Ликовног салона „Петар Лубарда“ присуствовали су министар културе Александар Богдановић и градоначелник Пријестонице Цетиње Александар Кашћелан и предстваници Фондације Петар Лубарда.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ / МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ



ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/в2-Л6xРКYвУ                                 ВИДЕО: хттпс://yоуту.бе/_јсТВЦВк15М

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?