Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора поново стекла активни статус у Партнерству за отворену управу (ОГП)

Објављено: 14.12.2018. 18:45 Аутор: МЈУ

Министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, примила је писмо Сањаy Прадхана, главног извршног директора Партнерства за отворену управу, у којем се наводи да је Црна Гора поново стекла активан статус у инцијативи Партнерства за отворену управу

“Са великим задовољством смо примили вијест да је Влада Црне Горе усвојила нови Национални акциони план за спровођење иницијатве Партнерства за отворену управу. С обзиром на усвајање Акционог плана 2018-2020., са великим задовољством потврђујемо да је Црна Гора поново стекла активни статус у ОГП, ступањем на снагу 20. новембра 2018. године “- наводи се у писму.

Министарство јавне управе је након одлуке Владе да буде координатор овог процеса преузело активности на изради новог Акционог плана у оквиру иницијативе Партнерства за отворену управу, у јуну 2018. године. 

Оперативну и водећу улогу у изради Акционог плана имао је нови Оперативни тим који чине представници Владе на нивоу високоруководног кадра и савјетника предсједника Владе и потпредсједника Владе, као и пет представника НВО сектора, а УНДП у Црној Гори пружио је експертску подршку при изради Националног акционог плана Партнерства за отворену управу. 

Учешћем у ОГП иницијативи, усмјеравамо се на 5 кључних обавеза: побољшање јавних услуга, учешће грађана, приступ информацијама - отвореност органа државне управе, ефикасније управљање јавним ресурсима и повећање јавног интегритета. У оквиру ових области, Акционим планом биће реализовано укупно 23 активности.

Партнерство за отворену управу (ОГП) је добровољна међународна иницијатива, покренута 2011. године, која промовише мултилатералну сарадњу, подржава и помаже развој отворености, транспарентности и одговорности управе кроз отворену сарадњу представника државне управе, првенствено са цивилним друштвом, али и другим сегментима друштва с циљем промоције и повећања транспарентности, борбе против корупције и активног укључивања и оснаживања учешћа грађана и цивилног сектора у креирање јавних политика. Црна Гора се ОГП-у прикључила 13. фебруара 2012. године, и као земља учесница потписала декларацију о отвореној Влади. 

На порталу Партнерства за отворену управу Црне Горе хттпс://www.отворенауправа.ме доступне су све информације о спровођењу ове иницијативе у Црној Гори

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?