Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Нухоџић и амбасадор Суарез потписали Споразум о реадмисји између Црне Горе и Краљевине Шпаније

Објављено: 17.12.2018. 21:32 Аутор: МУП
Добри и пријатељски односи Црне Горе и Шпаније потврђују се кроз квалитетну сарадњу на плану безбједности, економије и туризма, а од нарочитог значаја је и пружена подршка нашем евроатлантском и европском путу, поручено је са састанка министра MUPунутрашњих послова Мевлудина Нухоџића и нерезидентног амбасадора Краљевине Шпаније Мигуел Фуертес Суареза. Главни поводо данашњег сусрета било је потписивање Споразума о реадмисији између двије земље у циљу контроле и спречавања илегалних миграција.

Потписујући документ министар је подсјетио да је Црна Гора у претходном периоду потписала Споразум о реадмисји са Европском унијом, те усвојила Стратегију за интегрисано управљање границом, као и Стратегију реинтеграције лица враћених на основу споразума о реадмисји, са цијем успостављања што ефикаснијег система и постизања резултата на пољу повратка и реинтеграције, унапређења миграторне политике и очувања безбједности граница.

С тим у вези министар Нухоџић је нагласио да је Црна Гора одлучна да развија и унапређује правни оквир, институције и административне капацитете, сарађује са другим државама и међународним организацијама, као и да употријеби све расположиве капацитете у циљу организовања хуманог повратка и стварања услова одрживе реинтеграције повратника. У односу на миграторну политику, како је казао министар, Влада и држава Црна Гора раде на свим пољима, како би боље регулисали миграцијске процесе, те је у том смислу наша земља подржала и дефинисање Глобалног компакта за сигурне, уређене и регуларне миграције на недавно одржаној УН конференцији у Маракешу.

На састанку је констатовано да је сарадња између два ресора унутрашњих послова веома добра, нарочито у дијелу полицијских послова на плану борбе против организованог криминала, кријумчарења наркотика и MUPдругих облика тешког криминала, кроз заједничке акције црногорске и шпанске полиције и кроз размјену оперативних информација између Интерпола у Подгорици и Мадриду.

Амбасадор Суарез изразио је задовољство поводом потписивања Споразума и исказао спремност за даље унапређење односа кроз нове иницијативе. С тим у вези најављене су и активности на плану међусобног признавања возачких дозвола између Црне Горе и Краљевине Шпаније. Амбасадор је похвалио напоре које Црна Гора предузима на плану приступања Европској унији, као и претходне активности које су резултирале пријемом Црне Горе у НАТО, и поручио да Црна Гора и у наредном периоду може рачунати на пуну подршку Шпаније у наставку интеграционог пута.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?