Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић представио у Скупштини Црне Горе Предлог закона о измјенама и допунама Закона о кинематографији

Објављено: 18.12.2018. 00:02 Аутор: МКУ
Шестог дана Четврте сједнице Другог редовног (јесењег) засиједања у 2018. години, посланици су завршили расправу о Предлогу закона о измјенама и допунама Закона о кинематографији.

Министар културе Александар Богдановић представио је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о кинематографији, којим је између осталог извршено је ускађивање националног законодавства са ревидираном Конвенцијом Савјета Европе о кинематографској копродукцији из 2017. године.

Министар Богдановић је саопштио да ће ускладјивање са ревидираном Конвенцијом створити повољније услове за партиципацију црногорског филмског сектора у већим мултилатералним и билатералним копродукцијама, а изузетно је важно и у контекст приступања Црне Горе потпорном фонду Савјета Европе за кинематографију Еуримагес, чија чланица званично постајемо од 1. јануара 2019. године.

Предлогом закона о измјенама и допунама Закона о кинематографији повећана је стопа повраћаја дијела средстава која продуцент утроши снимајући филм у Црној Гори, средствима која нијесу обезбијеђена из државног буџета. Са досадашњих 20%, стопа се повећава на 25% квалификованих трошкова.

Током скупштинског разматрања министар Богдановић је истакао да ће се наведеним измјенама превазићи досадашњи проблем који се огледао у неконкурентности и створиће се могућност боље валоризације кинематографског сектора и његових потенцијала у међународним оквирима.

Предлог закона о измјенама и допунама Закона о кинематографији представља нови подстицај развоју кинематографије и позиционирању Црне Горе као филмске дестинације.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?