Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Одржан први састанак новоформиране Водопривредне комисије Црне Горе за сарадњу са Албанијом: Интензивирати рад на рјешавању заједничких питања

Објављено: 18.12.2018. 17:23 Аутор: МПРР

Први састанак новоформиране црногорске Водопривредне комисије за сарадњу са Албанијом одржан је данас у Подгорици у присуству потпредсједника Владе и министра пољопривреде и руралног развоја мр Милутина Симовића.

Формирање билатералних водопривредних комисија је обавеза у складу са Оквирним Споразумом о водопривредним односима између Црне Горе и Албаније потписаним у оквиру заједничке сједнице влада Црне Горе и Албаније, одржане 3. јула. 2018. године у Скадру.

Водопривредна комисија је техничко тијело, које ће радити на анализи и предлогу најбољих могућих рјешења унапријеђења прекограничног управљања површинским и подземним водама између Црне Горе и Албаније.

Основни циљ формирања водопривредних комисија Црне Горе и Албаније јесте очување прекограничних водних ресурса, усклађивање са ЕУ стандардима, имплементација Конвенције о водама, као и развој најбољег управљачког модела кроз дијалог на основу аргумената добијених кроз научну и стручну анализу постојећег стања и будућих сценарија планираног развоја.

У досадашњем периоду радило се на припреми пројеката прекограничног карактера кроз инструменте подршке Глобалног фонда за заштиту животне средине (ГЕФ), ГИЗ-а, Свјетске банке, Европске Уније, као и националних институција - ЦАНУ, Управе за воде и Хидрометеоролошког завода.

Новоформирана црногорска водопривредна комисија ће заједно са колегама из албанске водопривредне комисије радити на анализи досадашњих резултата као и предлогу заједничких рјешења. Црногорска страна ће, како је данас закључено, иницирати да се заједнички састанак комисија двије земље одржи у најкраћем року, како би се интензивирао рад на рјешавању заједничких питања, од интереса за двије државе.

Свакако, питања од највећег значаја за Црну Гору као што су функционисање система хидроелектрана на Дриму, насипи на Бојани, ријека Грнчар као и текућа питања о потенцијалној изградњи објеката на Цијевни у Албанији, ће бити отворена и о њима ће бити расправљано кроз досадашње анализе, аргументовано и са коначним циљем утврђивања обостраног интереса, очувања и одрживог коришћења водних ресурса.

Осим ових, комисија ће се бавити и предлогом нових пројеката, који ће бити кандидовани код међународних партнера за даљу финансијску подршку и њихову имплементацију.

Данашњој сједници, осим чланова Комисије, присуствовали су државни секретар Министарства одрживог развоја и туризма Саша Радуловић и генерална директорица Директората за животну средину Ивана Војиновић.

У саставу Водопривредне комисије Црне Горе су: Момчило Благојевић генерални директор Директората за водопривреду у Министарству пољопривреде и руралног развоја– предсједник Комисије; Дамир Гутић, директор Управе за воде; проф.др Мићко Радуловић, Грађевински факултет; проф.др Горан Секулић, Грађевински факултет; проф.др Михаило Бурић, Филозофски факултет; доц.др Радован Ђуровић, Грађевински факултет; Дарко Новаковић, Завод за хидрометеорологију и сеизмологију; Миодраг Радуновић, начелник правне службе у Министарству пољопривреде; Енис Ђокај из Министарства пољопривреде, секретар Комисије.

ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?