Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

МУП добио још осам милиона еура финансијске помоћи ЕУ за интегрисано управљање границом

Објављено: 18.12.2018. 19:46 Аутор: МУП
Успјешно испунивши све опште услове и индикаторе, Министарство унутрашњих послова добило је варијабилну траншу Секторске буџетске подршке Европске уније за спровођење Стратегије за интегрисано управљање границом у маскималном предвиђеном износу од осам милиона еура.

Захваљујући уложеним напорима и постигнутим резултатима постали смо прва држава у региону која је након прве фискне транше испунила све услове за добијање варијабилне транше из програма Секторске буџетске подршке ЕУ у пуном износу.

Наиме, посредством овог програма МУП-у је у децембру 2016. године уплаћена фиксна транша у износу од осам милиона еура, а након поступка евалуације остварених резултата недавно је услиједила и друга уплата у истом износу, што укупно чини 16 милиона еура помоћи за област интегрисаног управљања границом.

Општи услови који су морали бити испуњени за додјељивање финансијске помоћи ЕУ односили су се на стабилни макроекономски оквир, унапријеђено управљање јавним финансијама, транспарентност и контролу буџета, као и задовољавајући напредак у реализацији мјера из преговарачког поглавља 24 и остварене резултате у области интегрисаног управљања границом. Евалуација је обухватила поред општих услова и четири индикатора са осам подиндикатора који су везани за појачану граничну контролу са акцентом на граничне провјере, побољшану превенцију и откривање прекограничног криминала и корупције на граници као и нерегуларних миграција и трговине људима, унапријеђену међуинституционалну и међународну сарадњу и побољшану управљачку одговорност и унутрашњу контролу у сектору.

До краја децембра ове године евалуатори програма Секторске буџетске подршке ЕУ поново ће оцјењивати ниво испуњености општих услова и индикатора, и на основу резултата предложити проценат испуњености сљедеће варијабилне транше за предстојећу годину. Максимални превиђени износ наредне варијабилне транше износи четири милиона еура, и уколико сви критеријуми буду задовољени, финансијска помоћ МУП-у за област интегрисног управљања границом порашће са 16 (уплаћена фиксна и прва варијабилна транша) на 20 милиона еура.

МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?