Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Сусрет Дамјановић-Пикало: Наставак дијалога у оквиру СЕЕИИСТ пројекта

Објављено: 19.12.2018. 18:10 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке, др Сања Дамјановић, борави данас у званичној посјети Републици Словенији гдје се срела са новоизабраним министром образовања, науке и спорта, проф. др Јернејем Пикалом. Тема разговора био је регионални пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе (СЕЕИИСТ).

На самом почетку, министарка Дамјановић указала је на значај СЕЕИИСТ пројекта као једног од наљепших примјера пројеката „Науке за друштво“ због своје медицинске примјене у смислу употребе најсавременије методе у лијечењу широког спектра канцера. Посебно је истакла и његову научну димензију, указујући да би овај пројекат био јединствен у свијету управо због тога што би 50% времена било посвећено истраживањима из Биомедицине. Ријеч је развојном пројекту који би омогућио укључивање и привредног сектора, јер је циљ да се предузећа у Региону укључе у изградњу ове савремене технологије, што би подстакло технолошки трансфер. Како пројекат сада улази у динамичну фазу, потребно је активно укључивање партнера, при чему је Словенија била једна од првих земаља која је подржала овај пројекат. Први сљедећи корак у том смислу је формирање заједничког тијела, које би аплицирало за додатна средства у циљу финализације „Студије дизајна“ („Десигн Студy Пхасе“).

Министар Пикало сложио се да је један овакав пројекат потребан региону Југоисточне Европе, али и Европи уопште, посебно истичући да се у оквиру предстојећег ЕУ Оквирног програма за истраживања и иновације „Хоризон Еуропе“, у оквиру другог стуба „Колаборативни пројекти“, на листи мисија налази „дјечји канцер“, односно истраживање канцера, тако да је тема актуелна и у контексту коришћења средстава из овог програма.

На крају сусрета, министри су изразили задовољство досадашњом одличном билатералном научно-технолошком сарадњом између два министартсва. Такође, изразили су спремност за постизање договора око будућих корака на СЕЕИИСТ пројекту, што је од посебног значаја за реализацију „Припремне фазе“.

Састанку је присуствовао проф. др Вујица Лазовић, амбасадор Црне Горе у Републици Словенији.

Министарство науке


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?