Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Засиједао Савјет за конкурентност: Циљ је раст БДП-а далеко изнад конзервативних прогноза

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

  

Савјет за конкурентност је на ИВ сједници, којом је предсједавао предсједник Савјета, премијер Душко Марковић, размотрио и усвојио Извјештај о имплементацији Програма економских реформи Црне Горе за 2018. годину и Нацрт Програма економских реформи Црне Горе за период 2019-2021. година који је на јавној расправи до 31. децембра.

У кључним документима Црне Горе у нашем економском дијалогу са Европском унијом и кључним стратешким документима за средњорочно макроекономско и фискално програмирање, наведено је, између осталог, да је у протеклој години у предвиђеним роковима и са планираним буџетима имплементирано 19 од 20 приоритетних реформских мјера те да је Црна Гора остварила у прва два квартала одличан економски резултат привредног раста. Доступни индикатори за трећи квартал показују да се тренд економског раста наставља – наведено је у Извјештају за протеклу годину.

У документу који третира протеклу годину побројане су привредне активности које су резултирале одличним перформансама и наведена чињеница да је усљед повећане тражње за радном снагом и као резултат подстицаја за самозапошљавање и Владине активне политике запошљавања значајно повећана стопа запослености.

Нацрт Програма економских реформи Црне Горе за период 2019-2021.година, садржи пратећу агенду структурних реформи важних за смањење или елиминисање препрека привредном расту и јачању свеукупне конкурентности земље и процјене економског раста за предстојеће године и то: 2,8% у 2019. години; 2,3% у 2020. и 2,4% у 2021. години.

У оквиру дискусије по овим двијема тачкама дневног реда истакнуто је да конзервативни приступ Министарства финансија у пројекцији привредног раста укључује све ризике и дефиците у нашим јавним финансијама, али да је циљ Владе далеко виши привредни раст од пројектованог као што је био случај и у протекле двије године. Предсједник Владе закључио је расправу констатацијом да не доводи у питање пројекције Министарства финансија које укључују све аспекте и ризике, али да пројектоване вриједности привредног раста нијесу и не могу бити циљ Владе. „Ми смо ту да те ризике елиминишемо и да отворимо простор за наставак високог раста. Од сваког надлежног ресора тражићу далеко више бројке. То ће бити наша агенда у 2019. години“ – рекао је премијер Душко Марковић.

Савјет за конкурентност је размотрио Информацију о позиционирању Црне Горе у Извјештају о лакоћи пословања Свјетске банке – „Доинг Бусинесс” 2019, Анализу пада ранга по индикаторима у оквиру Извјештаја о лакоћи пословања – „Доинг Бусинесс” 2019 и Иницијативу Адвокатске канцеларије Јововић, Мугоша и Вуковић за измјену законодавства у области регистрације привредних субјеката и вођења јавних регистара у привреди.

Сва министарства, Управа за некретнине, Фонд ПИО, Управа царина, Управа за инспекцијске послове и Пореска управа задужене су, а Нотарској комори је препоручено да током 2019. године, са посебном пажњом приступе имплементацији реформи раније препознатих Акционим планом за унапређење пословног амбијента.

Министарство финансија је задужено да у сарадњи са Привредном комором Црне Горе предузме активности на унапређењу процеса извјештавања и прикупљања података за Извјештај о лакоћи пословања „Доинг Бусинесс“, кроз комуникацију са контрибуторима.

Савјет за конкурентност је размотрио текстове припремљених закона о локалним комуналним таксама и о административним таксама као и Кратку информацију о статусу Закона о јавно-приватном партнерству.

У дискусији је истакнуто да и Влада и привреда дијеле приступ да значајне разлике међу црногорским општинама у политикама такси дестимулишу мали и средњи бизнис те да нове приходе не треба заснивати на таксама већ их морају генерисати развој и стварање нове вриједности.

Министарство финансија задужено је да предузме даље активности у циљу утврђивања законâ од стране Владе.

Савјет се упознао са Извештајем о парафискалитетима на локалном нивоу-општина Будва, Бијело Поље и Даниловград, који је израдила Унија послодаваца Црне Горе уз подршку Међународне организације рада.

Размотрени су Коментари и сугестије Уније послодаваца Црне Горе на Нацрт закона о фискализацији у промету производа и услуга који се тичу техничких рјешења онлине фискализације жиралних рачуна и готовинског промета као и вођења регистара пореских каса. Савјет је препоручио Министарству финансија да предлоге узме у разматрање у поступку припреме Нацрта закона.

Савјет за конкурентност је, разматрајући закључке са претходне двије сједнице, констатовао да у изради појединих законских рјешења нијесу били укључени представници привреде. Министарства су задужена да квартално извјештавају Савјет за конкурентност о укључивању и консултовању представника привреде приликом израде законâ који имају утицај на пословни амбијент.

Усвојиен је Извјештај о реализацији препорука „Гиљотине прописа“ планираних за трећи квартал 2018. године. Министарства финансија; економије; културе; одрживог развоја и туризма; пољопривреде и руралног развоја и рада и социјалног старања задужена су да интензивирају активности на реализацији препорука из Акционог плана „Гиљотине прописа“.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?