Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 103. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
   
     
 
Влада Црне Горе је данас на 103. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, усвојила Јесењу анализу макроекономских кретања и структурних реформи.

Анализа је показала да црногорска економија већ другу годину за редом биљежи раст који је остварен у највећем броју дјелатности реалног сектора при чему је посебно истакнут раст у областима грађевинарста, индустријске производње, туризма и трговине на мало.

Као одговор на развојни императив, имплементирају се системска рјешења у правцу унапређења пословног амбијента, финансијске и институционалне подршке развоју предузетништва, односно сектора малих и средњих предузећа, унапређења радног законодавства, пензијског система, здравства, образовања, те постизања веће ефикасности и продуктивности државне управе – наводи се у Анализи.

Предсједник Владе Душко Марковић рекао је, закључујући расправу по овој тачки дневног реда, да очекује од министара креативност и брзо доношење одлука, али истовремено и штедњу односно рационално понашање у потрошњи. „Од данас до 2020. године наш успјех мјериће се прије свега односом према државном новцу, а не само према инвестицијама које су ту. Тиме стварамо претпоставке да бенефите нашег привредног раста осјете грађани“ – поручио је премијер.

Усвојена је Информација о ефектима политика у области предузетништва и бизниса за период 01. октобар – 31. децембар 2018. У расправи је истакнуто да је током протекле године по основу различитих програма пласирано укупно 178.143.079 еура средстава директне подршке предузетништу и бизнису, чиме је омогућено да се сачува или отвори укупно 6.408 радних мјеста, при чему су створени предуслови за додатно креирање радних мјеста.

Влада је утврдила Приједлог одлуке о задуживању Црне Горе за 2019. годину који је усклађен са Предлогом закона о буџету за 2019. годину.

Донијет је Дугорочни план развоја одбране 2019 – 2028. године – основни стратешки документ планирања одбране којим се утврђују дугорочни циљеви и приоритети развоја, дефинишу будуће способности Војске, садржај и динамика њиховог развоја, финансирање и друга питања од значаја за функционисање и развој система одбране. Достизањем пројектованих способности обезбиједиће се покретне, одрживе и адекватно опремљене јединице, способне да самостално и у сарадњи са савезницима бране независност, суверенитет и државну територију Црне Горе, доприносе одбрани савезника, учествују у међународним мисијама и операцијама подршке миру и пруже подршку цивилним институцијама приликом супротстављања различитим врстама изазова, ризика и пријетњи невојне природе.

У циљу испуњавања додијељених НАТО циљева способности, усаглашавања важећег закона са Законом о заштити и спашавању и потреба за стварање услова за слање формацијских јединица Војске Црне Горе у међународне снаге у иностранству, утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о употреби јединица Војске Црне Горе у међународним снагама и учешћу припадника цивилне заштите, полиције и запослених у органима државне управе у мировним мисијама и другим активностима у иностранству.

Влада је донијела Стратегију за сузбијање недозвољеног посједовања, злоупотребе и трговине малокалибарским и лаким оружјем и муницијом, од 2019. до 2025. године са Акционим планом за њено спровођење. Овим стратешким документом доприноси се изградњи свеобухватног и ефикасног система контроле малокалибарског и лаког оружја и муниције, кроз успостављање законодавног оквира о контроли наоружања, смањење нелегалних токова, ширења и злоупотребе ватреног оружја, муниције и експлозива.

Донијете су Одлука о изради Просторног плана Црне Горе, Одлука о изради Просторно - урбанистичког плана општине Котор и Одлука о одређивању руководиоца израде Просторно - урбанистичког плана општине Котор и висини накнаде за руководиоца и стручни тим за израду Просторно - урбанистичког плана. Одлуке у вези са просторно-урбанистичким планом општине Котор донијете су након што је та општина обавијестила Владу да је ставила ван снаге своју одговарајућу одлуку те да позива Владу да предузме мјере из своје надлежности.

Влада је донијела Национални план заштите и спашавања од пожара и Национални плана заштите и спашавања од земљотреса. Документима су разрађене анализе и неопходне мјере превентивне заштите и задаци различитих органа управе са циљем смањења ризика и отклањања посљедица пожара и земљотреса.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о личној карти. Измјенама, којима се приступило ради обезбјеђења равноправности и повећања сигурности идентификационих докумената грађана, лична карта ће садржати чип чиме ће постати и електронска јавна исправа како би се могла користити за електронску идентификацију, електронско потписивање и друге намјене утврђене законом.

Влада је утврдила и Предлог закона о измјенама и допунама Закона о парничном поступку. Измјенама и допунама се стварају услови за несметану примјену Регулатива из европског законодавства, након пуноправног чланства Црне Горе у Европској унији. Осим тога, у значајној мјери се унапређује ефикасност парничног поступка и смањује могућност за потенцијалне злоупотребе тако што су прописани јасни критеријуми за постављање привременог адвоката, промијене су одредбе које се тичу личног достављања писмена физичким лицима. Врло важна новина односи се на трошкове поступка у споровима мале вриједности, у случајевима у којима су трошкови поступка несразмјерни са висином тужбеног захтјева, омогућиће отклањање те несразмјере, јер је предложено да суд у том случају неће досудити трошкове странци која успије у спору.

Утврђен је Предлог закона о детективској дјелатности којим се први пут на цјеловит начин уређује ова област. Документом су уређена права и дужности детектива, прецизирани услови за издавање одобрења за обављање детективске дјелатности, као и услови за одговорно лице у правном лицу. Уређен је и поступак подношења захтјева за издавање одобрења и ситуације у којима оно може бити одузето. Прописана је дужност пријављивања кривичног дјела за које детектив сазна у вршењу детективског посла. Једна од кључних новина предложеног закона је увођење могућности да од дана приступа Црне Горе Европској унији детективске послове на територији наше земље обављају детективи других држава ЕУ, односно уговорница Уговора о европском економском простору.

Влада је утврдила Предлог закона о измјенама и допунама Закона о извршењу и обезбјеђењу. Измјене и допуне се односе на усклађивање са Законом о управном поступку у погледу извршности одлуке донесене у управном поступку и стварање неопходних услова за несметану примјену релевантних Регулатива Европске уније у Црној Гори. Такође, у значајној мјери се унапређује ефикасност извршног поступка и смањује могућност за потенцијалне злоупотребе.

Данас утврђеним Предлогом закона о козметичким производима с Извјештајем са јавне расправе први пут се законом уређују производња и промет козметичких производа са циљем заштите живота и здравља људи и ефикасног функционисања тржишта. Пропусују се: захтјеви које морају да испуњавају козметички производи који се стављају на тржиште; обезбјеђивање и процјена њихове безбједности; информисање и размјена информација о безбједности козметичких производа, као и појави нежељених догађаја који наступају усљед употребе козметичког производа; надзор над тржиштем козметичких производа и друга питања од значаја за безбједност козметичких производа. Сходно закону, за безбједност и усклађеност козметичког производа одговорни су: произвођач, дистрибутер, увозник и заступник, па све до крајњег корисника. Спрјечавају се злоупотреба и довођење у заблуду потрошача јер се забрањују тврдње у рекламама да козметички производи посједују својства која заправо немају.

У циљу даље хармонизације са легислативом Европске уније у области заштите природе и испуњавања приоритета у оквиру процеса придруживања, Влада је утврдила Предлог закона о страним и инвазивним страним врстама биљака, животиња и гљива. Предложеним измјенама и допунама оствариће се свеобухватна заштита природе кроз примјену функционалних механизама и мјера заштите за управљање, спречавање уношења и ширења страних и инвазивних страних врста које могу нанијети штету природном екосистему.

Утврђен је Предлог закона о измјенама и допунама Закона о ефикасном коришћењу енергије. Осим даљег усаглашавања националног законодавства са европским, предложеним измјенама обезбјеђује се побољшање законског оквира за примјену прописаних одредби и законски основ за израду одговарајућих подзаконских аката. Такође, спроводе се и стратешки циљеви у области енергетске ефикасности - остваривање енергетских и финансијских уштеда, побољшање комфора у објектима, развој предузетништва, отварање нових радних мјеста, смањење негативног утицаја на животну средину и др.

Влада је донијела Уредбу о начину остваривања и висини подстицајних цијена за електричну енергију произведену из обновљивих извора и високоефикасне когенерације. Доношење овог акта, у складу са обавезом прописаном Законом о енергетици, употпуњује се правни оквир и дефинишу услови за инвестирање у изградњу и реконструкцију објеката за производњу електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације. Уредбом се утврђују подстицајне цијене за електричну енергију произведену у објектима који користе обновљиве изворе енергије и објектима за високоефикасну когенерацију, односно начин њиховог утврђивања. Дефинише се и умањење подстицајне цијене од почетка 2020. године, што ће имати позитивни утицај на све купце електричне енергије.

Донијетом Уредбом о измјенама Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора и високоефикасне когенерације прописују се нове методологије за утврђивање накнаде за подстицање производње електричне енергије из објекта који користе обновљиве изворе и високоефикасне когенерације тако што се умањују обавезе крајњих купаца по основу балансног механизма, као обавезе купаца из категорије домаћинства у зависности од мјесечне потрошње.

Ради остваривања интензивирања сарадње у свим областима, посебно у контексту европских интеграција, афирмацији и промовисању потенцијала, Влада је донијела: Одлуку о отварању Амбасаде Црне Горе у Краљевини Холандији, Одлуку о отварању Амбасаде Црне Горе у Данској и Одлуку о отварању Канцеларије Амбасаде Црне Горе у Републици Турској са сједиштем у Бакуу, Република Азербејџан.

У образложењу одлуке о отварању амбасада у Хагу и Копенхагену наведено је да је Холандија важна држава за наставак нашег процеса европске интеграције, док у Данској живи значајан број припадника црногорске дијаспоре те је то разлог више за отварање прве амбасаде Црне Горе у једној скандинавској земљи.

Влада је усвојила Информацију о реализацији конкурса за расподјелу средстава за кофинансирање пројеката и програма НВО подржаних из фондова Европске уније у 2018. години с Предлогом форме уговора. Предмет Јавног конкурса била је расподјела средстава за кофинансирање пројеката и програма невладиних организација подржаних из фондова Европске уније за 2018. годину које је одобрила, односно уговорила Европска комисија, надлежна имплементациона агенција или друго Уговорно тијело Европске уније с невладином организацијом која је носилац пројекта или програма или партнер на пројекту или програму, која је регистрована и дјелује у Црној Гори, а пројекат или програм се у цијелости или дјелимично спроводи у Црној Гори.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
  
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?