Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Влада на данашњој сједници усвојила Предлог одлуке о задуживању Црне Горе за 2019. годину

Објављено: 21.12.2018. 00:54 Аутор: Министарство финансија
Влада је на данашњој сједници усвојила Предлог одлуке о задуживању Црне Горе за 2019. годину. Овом одлуком дефинисано је који ће се кредитни аранжмани закључити у току 2019. године, са којим финансијским институцијама и у којем износу, као и за које пројекте. Пројекти ће се односити на  изградњу путне инфраструктуре, вртића, школа, реализацију пројеката из области водоснабдијевања, отпадних вода, као и енергетске ефикасности. Такође, предвиђено је и за које кредитне аранжмане држава може издати гаранције.

„Одлуком се такође омогућава могућност задужења државе за потребе финансирања буџета у износу од 370 милиона еура, од наведеног износа 190 милиона еура ће бити потребно за финансирање буџетских потреба, капиталног буџета и отплате дуга, док је 180 милиона еура намијењено за финансирање дионице пута Бар – Бољаре“, саопштио је на пресс конференцији генерални директор Директората за државни трезор, Драган Дармановић и додао да је Одлуком дефинисано да се Држава може у 2019. години задужити и за потребе рефинансирања дуга у износу од  250 милиона еура, пројекат који ће бити обезбијеђен гаранцијом Свјетске банке. Такође, и могућност задужења за потребе реализације пројекта изградње дионице ауто-пута Смоковац – Матешево у висини потребних средстава за реализацију свих потребних активности.

Осим наведеног, Одлуком је предвиђено да се Држава у току године може задуживати за потребе ликвидности буџета, и у обавези је да та средства врати до краја текуће године.

Сва поменута задужења су у складу са годишњим Законом о буџету за 2019. годину, а поступак задуживања ће спроводити Влада Црне Горе на предлог Министарства финансија.

Министарство финансија





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?