Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Рајнке код Бошковића: САД ће наставити са подршком црногорским одбрамбеним капацитетима

Објављено: 21.12.2018. 15:32 Аутор: мод
Министар одбране, мр Предраг Бошковић, састао се данас са новоименованом амбасадорком Сједињених Америчких Држава у Црној Гори, Џуди Рајзинг Рајнке (Јудy Рисинг Реинке) која је боравила у наступној посјети Министарству одбране.

Министар Бошковић пожелио је амбасадорки успјешан мандат у Црној Гори, те изразио увјерење да ће одлична сарадња Министарства одбране и Амбасаде САД наставити да се развија на обострано задовољство. Бошковић се захвалио на континуираној подршци коју САД пружају Министарству одбране Црне Горе у процесу евроатлантских интеграција. Он је подвукао значај свеобухватне и квалитетне сарадње у домену одбране, посебно у школовању и усавршавању припадника Војске Црне Горе, учешћу на заједничким вјежбама и обукама, као и унапрјеђењу постојећих одбрамбених капацитета.

Министар је упознао амбасадорку Рајнке са приоритетима у модернизацији Војске Црне Горе, са посебним фокусом на стратешки оквир и јачање нивоа интероперабилности, као и будућим плановима за развој црногорског одбрамбеног система. “Министарство одбране истрајно је у намјери да у потпуности модернизује Војску Црне Горе у складу са највишим стандардима и актуелним безбједносним изазовима, у циљу формирања квалификованих и квалитетних оружаних снага дораслих националним, регионалним, али и глобалним задацима”, истакао је Бошковић.

Говорећи о безбједности региона, министар Бошковић је апострофирао улогу црногорског предсједавања Америчко-јадранском повељом у 2018. години. Он је изразио и задовољство подршком САД у домену јачања регионалне безбједносне сарадње. Министар је нагласио да ће Црна Гора наставити активно да промовише евроатлантске вриједности, као и НАТО политику отворених врата.

Амбасадорка Рајнке изразила је задовољство актуелним нивоом одбрамбене сарадње двије земље, те указала на спремност и посвећеност да се она додатно унаприједи. Она је изразила задовољство што Црна Гора представља регионалног лидера у домену европских и евроатлантских интеграција, те изразила очекивање да ће Црна Гора наставити да адекватно спроводи реформе које произилазе из ЕУ агенде. Амбасадорка Рајнке је истакла да ће Сједињене Америчке Државе наставити да снажно подржавају даљи развој црногорских одбрамбених капацитета, те апострофирала посвећеност и доприносе Црне Горе колективном систему безбједности и регионалној стабилности.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?