Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Црна Гора и Србија финансираће 35 заједничких пројеката

Објављено: 21.12.2018. 18:03 Аутор: Министарство науке

Министарство науке Црне Горе и Министарство просвете, науке и технолошког развоја Републике Србије, потписали су данас Протокол о научној и технолошкој сарадњи Црне Горе и Србије за период 2019/2020. године, којим се регулише административни оквир за реализацију заједничких пројеката, као и радни програм сарадње.

Протокол су, на основу Споразума влада Црне Горе и Републике Србије о научној и технолошкој сарадњи, као и Програма сарадње између ова два министарства у области науке и технологије за период 2015/2017. године, потписале секретарка у Министарству науке Црне Горе, Смиљана Прелевић, и помоћница министра за међународну сарадњу и европске интеграције у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, проф. др Марија Кузмановић.

Мјешовити црногорско-српски комитет прихватио је укупно 35 заједничких пројеката, из различитих научних области, који су пристигли на конкурс за суфинансирање научне и технолошке сарадње двије земље током наредне двије године.

Протоколом је предвиђено да страна која шаље научнике покрива трошкове превоза између двије земље, док страна која прима научнике покрива трошкове боравка (смјештаја, дневница и локалног превоза), неопходне за реализацију сарадње на одобреном пројекту.

Договорено је да се сљедећи Конкурс за заједничке пројекте објави у априлу 2020. године.

Осим великог интересовања за успостављање билатералне научне сарадње између научника Црне Горе и Србије, која је од обостраног интереса, значај успјешног партнерства у оквиру билатералне научне и технолошке сарадње има за циљ и повећање заједничког учешћа црногорских и српских институција у истраживачким програмима и пројектима, посебно ЕУ оквирном програму за истраживање и иновације - Хоризонту 2020.

Датум почетка реализације пројеката је 1. јануар 2019. године, а датум завршетка 31. децембар 2020. године.

Листу одобрених пројеката можете преузети овдје.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?