Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: За кофинансирање 50 пројеката НВО опредијељено 852.273,04. еура

Објављено: 21.12.2018. 20:09 Аутор: МЈУ

MJU MJU

У складу са Уредбом о поступку и начину кофинансирања пројеката и програма невладиних организација подржаних из фондова ЕУ, министарка јавне управе донијела је Одлуку о расподјели средстава за кофинансирање пројеката и програма невладиних организација подржаних из фондова ЕУ за 2018. годину. Тим поводом, Министарство јавне управе је организовало је данас званично потписивања уговора о кофинансирању пројеката/програма невладиних организација подржаних из фондова Европске уније.

„Влада Црне Горе препознаје НВО као важне партнере у реализацији изазовних реформи на путу у ЕУ. У дијалогу са представницима невладиног сектора, прошле године смо измијенили и допунили Закон о невладиним организацијама, којим смо дефинисали нов начин финансирања невладиних организација из буџета Црне Горе, а што је посебно значајно тиме смо створили правни основ за реализацију кофинансирања пројеката НВО“, казала је министарка јавне управе, Сузана Прибиловић, на церемонији потписавања уговора.

Она је саопштила је ово новина за наш систем, али и степеница више на путу учвршћивања партнерског односа између државног и цивилног сектора. „Реализацијом овог конкурса невладине организације добијају значајну буџетску подршку у реализацији пројеката финансираних из фондова ЕУ и покривању обавезног доприноса на тим пројектима, што је за многе НВО до сад био велики изазов“, истакла је Прибиловић.

Прибиловић је изразила задовољство што ће се имплементирати пројекти који ће у значајној мјери допринијети европској интеграцији, унапређењу демократије, борби против корупције оснаживању свих сектора у друштву, пружању различитих социјалних услуга које су недовољно развијене, заштити животне средине, социјалном предузетништву итд. „Управо је то циљ кофинансирања пројеката и програма НВО из националног буџета, цијенећи капацитет и квалитет истих у доприносу равноправном учешћу у изградњи демократског, отвореног и социјално праведног и одрживог друштва“ – казала је Прибиловић.

Министарство јавне управе је на основу Јавног конкурса за расподјелу средстава за кофинансирање пројеката и програма невладиних организација подржаних из фондова Европске уније за 2018. годину, подржало 50 пројекта/програма, које НВО спроводе у различитим областима од јавног интереса, на територији Црне Горе, у укупном износу од 852.273,04. На конкурс се пријавила 71 невладина организација.

Догађај је организован уз подршку пројекта „Техничка подршка развоју институционалних механизама сарадње органа државне управе и НВО у Црној Гори“.

МИНИСТАРСТВО ЈАВНЕ УПРАВЕ

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?