Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Зенка: Наредне године за побољшање рада цивилног сектора Министарство ће опредијелити 1,5 милиона еура

Објављено: 22.12.2018. 00:22 Аутор: Министарство за људска и мањинска права
Министарство за људска и мањинска права додијелило је милион и 23 хиљаде еура невладиним организацијама, а наредне године, за побољшање рада цивилног сектора, опредијелиће милион и по еура, јер се заједничком сарадњом, могу постићи бољи и квалитетнији резултати.
Министар за људска и мањинска права, Мехмед Зенка је, на конференцији за новинаре поводом двогодишњег рада тог ресора, казао да је то Министарство предложило неколико закона, наводећи да је Закон о забрани дискриминације усвојен у јуну 2017. године, а Закон о мањинским правима и слободама у априлу 2017. године.
„У новембру 2017. године утврђен је предлог Закона о избору, употреби и јавном истицању националних симбола. Такође је припремљен један веома битан закон, а то је Закон о животном партнерству лица истог пола. Интензивно се ради и на тексту Нацрта закона који ће уредити односе државе и вјерских заједница“, навео је Занка.
Он је најавио да је ресорно министарство припремило нова стратешка документа за наредни период и то Стратегију мањинске политике и Стратегију за унапређење квалитета живота ЛГБТ особа у Црној Гори.
„Извјештај о стању људских права у Црној Гори успјешно је презентован у јануару 2018. године и усвојен у јуну. Извјештај према Комитету за елиминацију свих облика расне дискриминације, такође је успјешно представљен у августу ове године“, рекао је Зенка.
Он је истакао да је један од битних сегмената рада Министарства за људска и мањинска права едукација.
„Да би поштовање људских и мањинских права било на што већем нивоу, посебно су важне едукације у циљу оспособљавања свих оних који су дужни спроводити политике заштите људских и мањинских права. Такође, спроводимо и кампање у циљу подизања свијести о поштовању људских и мањинских права у црногорском друштву“, казао је Зенка.
Са тим у вези, како је рекао, у току је осми циклус едукације државних службеника и службеница.
Зенка је истакао да су мултинационалност и мултиконфесионалност Црне Горе једне од њених највећих вриједности.
„Имамо богатство нација, богатство вјера, култура и наша највећа обавеза је да ове наше вриједности сачувамо и његујемо. Црна Гора је остала острво гдје је сваки невољник, свака вјера нашла своје уточиште. Зато се трудимо да исправимо наше грешке и да побољшамо наше позитивне резултате да би наша дјеца наслиједила што више добра од нас“, казао је Зенка.
Унапређењем Закона о мањинским правима и слободама постигнута су, како је рекао, боља рјешења за функционисање Фонда за заштиту и остваривање мањинских права.
„Влада Црне Горе, преко нашег министарства, обезбјеђује значајна финансијска средства, а укупан фонд из Буџета, опредијељен за афирмацију вриједности мањина је близу два милиона еура“, казао је Зенка.
Веома осјетљива проблематика је, како је указао, питање ромске и египћанске популације и њихово што квалитетније укључивање у свакодневни живот.
„У том правцу је изузетно важна Стратегија за социјалну инклузију Рома и Египћана. Квалитет живота ромске и египћанске популације се константно унапређује. Нисмо задовољни постигнутим, али су позитивни резултати видљиви. Далеко смо од пожељног стања, али смо ипак много бољи него прије десет, 15 година. Да би се постигла њихова пуна укљученост у друштво, Министарство даје посебну подршку овој популацији“, указао је Зенка.
Он сматра да се, рани и присилни бракови, могу сузбити једино кроз едукацију и што већу укљученост Рома у свакодневни живот Црне Горе.
Према његовим ријечима, циљ је да се, усвајањем закона који ће уредити односе између државе и вјерских заједница, постигне што већа сагласнот међу вјерским заједницама.
„Наше активности за 2019. годину ће бити усредсређене на то да се боље упознамо, да се кроз та познанства, више приближавамо једни другима“, поручио је Зенка.
Спровођење политике родне равноправности и једнаких могућности је, како је рекао, посебан изазов и један од приоритета Министарства за људска и мањинска права.
„Прва значајна димензија је економско оснаживање жена. Морам напоменути да је 140 жена, у једној години, прошло обуку за женско предузетништво. Урађено је преко 50 бизнис планова, а до сада је седам жена регистровало бизнис“, појаснио је Занка.
Други важан сегменат на којем почива политика родне равноправости је, како је казао, што већа политичка партципација жена.
„Са тим у вези, имамо добру сарадњу са Женском политичком мрежом, УНДП-ом, Делегацијом Европске уније у Црној Гори. Ваља напоменути да је шест општина, у буџетима за 2018. годину предвидјело средства у износу од 120 хиљада еура за подршку женском предузетништву. У области веће политичке партиципације жена у Црној Гори су спроведене бројне едукације, у оквиру којих је учествовала 251 политичарка из 20 општина“, навео је Зенка.
Женску политичку мрежу, како је казао, чине представнице 16 партија, а она је, како је објаснио, иницирала измјене изборног законодавства да у односу на садашњу норму од 30 одсто, буде 40 одсто жена у законодавној власти.
Зенка је истакао да ресорно министарство води континуиране кампање, едукације и истраживања са циљем да се укаже на изузетно негативну појаву насиља над женама и насиља у породици.
„Посебно нам је важна кампања „16 дана активизма у борби против насиља над женама“, у оквиру које радимо трибине за ученике средњих и основних школа“, рекао је Зенка.
Ове године, како је рекао, преко Министарства за људска и мањинска права је додијељено више од милион и 23 хиљаде еура невладиним организацијама за пет секторских анализа што је, како је појаснио, више од половине Буџета који је Влада издвојила за цивилни сектор у 2018. години.
„За 2019. годину планирамо додјелу милион и по еура за побољшање рада цивилног сектора. Ово је један озбиљан доказ да ми у цивилном сектору видимо партнере и уз синхронизацију неких наших зеједничких вриједности и активности можемо постићи што боље и квалитетније резултате“, поручио је Зенка.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?