Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Представници Агенције и Министарства просвјете одржали предавање у гимназији "Милоје Добрашиновић" у Бијелом Пољу

Објављено: 10.10.2018. 20:00 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете
Представници Агенције за спрјечавање корупције и Министарства просвете одржали су предавање на тему “Превенција корупције” у гимназији “Милоје Добрашиновић” у Бијелом Пољу. Предавању је присуствовало 30 ученика завршног разреда те школе.

Савјетник за опште средње образовање у Министарству просвјете Миомир Анђић је ученицима је презентовао активности министарства у области превенције корупције у образовању и указао на штетне посљедице које корупција може проузроковати образовном систему. Представио је узроке и појавне облике корупције у тој области и информисао ученике о начинима на које се могу пријавити сумње у постојање корупције у образовном систему.

Начелник Одсјека за едукације, кампање, истраживања и аналитику у Агенцији Горан Дурутовић је кроз интерактивно предавање ученицима указао на проблеме које корупција може имати по друштвени развој. Истакао је важност поштовања принципа интегритета, етике и транспарентности у раду јавног и приватног сектора.

Такође, представио је превентивне антикорупцијске надлежности овог органа са посебним акцентом на активности Агенције које се односе на подизање нивоа јавне свијести о проблему корупције. Презентовао је и начине на које се сумње у постојање корупције могу пријавити Агенцији.

На предавању су емитовани и видео спот о надлежностима Агенције, као и антикорупцијски спотови Агенције и спотови које су припремили студенти у оквиру такмичења поводом обиљежавања Међународног дана борбе против корупције у протеклом периоду. Ученицима је такође подијељен инфо материјал са контактима на које се надлежним органима може пријавити сумња у постојање коруптивних радњи у области образовања.

Агенција у континуитету спроводи обуке и предавања за различите циљне групе у циљу подизања нивоа јавне свијести о проблему корупције. Такође, организовање предавања и семинара у циљу подизања нивоа свијести код ученика о корупцији је обавеза Министарства просвјете и Агенције предвиђена Оператнивним документом за спрјечавање корупције у областима од посебног ризика.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?