Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Укинути финансијски подстицаји за обновљиве изворе енергије

Објављено: 24.12.2018. 16:01 Аутор: Мина бусинесс
Подгорица, (МИНА-БУСИНЕСС) – Влада је усвојила прописе којима се укидају финансијски подстицаји за обновљиве изворе енергије (ОИЕ), односно ограничава износ накнаде коју потрошачи из категорије домаћинства плаћају за подстицање те производње, саопштила је министарка економије, Драгица Секулић.

Она је казала агенцији Мина-бусинесс да по том основу, рачун за утрошену електричну енергију за првих 300 киловат сати (кWх), неће расти у наредним годинама.

“Кроз усвајање Уредбе о начину остваривања и висини подстицајних цијена за електричну енергију произведену из ОИЕ и високо ефикасне когенерације, као и Уредбе о накнади за подстицање производње електричне енергије, ограничен је износ накнаде коју потрошачи из категорије домаћинства плаћају за подстицање те производње”, објаснила је Секулић.

Она је рекла да ће се произвођачи који су стекли статус повлашћених у претходном периоду, а још нијесу реализовали планиране инвестиције, суочити са постепеним умањењем гарантоване цијене у наредном периоду и то по стопи од десет процентних поена по години, почев од 2020. године.

“За разлику од досадашњег периода, ова цијена неће бити коригована за стопу инфлације”, додала је Секулић.

Она је, одговарајући на питање шта је условило доношење тих прописа, казала да је сет прописа посљедица анализе актуелних трендова у тој области и практичних потврда да је даљи интензиван развој ОИЕ у Црној Гори могућ и без досадашњих механизама подстицања.

“Влада је на сједници одржаној 20. децембра донијела сет прописа којима се унапрјеђује законодавни оквир за подстицање градње објеката за производњу електричне енергије из ОИЕ”, прецизирала је Секулић.

На сједници је, како је навела, одлучено да се за наредни период не планира издавање нових енергетских дозвола, нити припремају нови позиви за додјелу концесија за изградњу малих хидроелектрана (мХЕ).

“У питању су неопходни кораци за стицање такозваног статуса повлашћеног произвођача, односно произвођача који је имао право на финансијске подстицаје, без којих није могуће остварити право на гарантовану откупну цијену”, рекла је Секулић.

Она је, одговарајући на питање да ли ће се у наредном периоду наставити са промоцијом изградње објеката из обновљивих извора, казала да ће Министарство економије наставити да промовише изградњу вјетроелектрана, соларних електрана и великих хидропотенцијала без гарантованих подстицајних цијена.

“Први наредни јавни позив за градњу електране планиран је већ крајем првог квартала наредне године”, закључила је Секулић.
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?