Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Додијељена средства из Фонда за заштиту и спашавање

Министарство унутрашњих послова данас је уручило уговоре добитницима средстава из Фонда заштите и спашавања, а за која су конкурисале општинске службе, локална удружења и представници цивилног сектора.





Средства из Фонда за заштиту и спашавање по први пут се додјељују ове године, а на конкурс који је Министарство расписало, одлуком Комисије од 23 пристигла предлога изабрано је десет пројеката.

Честитајући добитницима, министар унутрашњих послова Мевлудин Нухоџић је поручио да је циљ Министарства да заједно са локалним упавама, цивилним сектором и грађанима јача капацитете система заштите и спашавања и на тај начин заштити становништво, имовину и културна добра од елементарних и других непогода.

Biro za odnose s javnošću Vlade Crne GoreМинистар је изразио задовољство због разноврсности пристиглих предлога, како по питању садржине, тако и у погледу крајњих корисника пројектних средстава и дефинисаних пројектних циљева. Од средстава из Фонда финансираће се опремање служби заштите и спашавања, едукација ученика и грађана, развој и опремање радио-аматера, спашавање из лавина, едукација из прве помоћи, набавка опреме за гашење шумских позара, а како је министар казао, за праћење реализације пројеката биће задужена Комисија која је донијела одлуку о расподјели средстава, а сходно Закону о заштити и спашавању.

На овај начин, закључио је министар, систем заштите и спашавања биће јачи и функционалнији, и најавио да ће се са расподјелом средстава из Фонда наставити и у наредној години.

Овом приликом обратила се и предсједница Општине Даниловград Зорица Ковачевић која је изразила захвалност МУП-у и Комисији на додијељеним средствима која ће бити веома значајна за повећање степена оперативности, сигурности и заштите. Такође је исказала увјерење да ће овај примјер бити подстрек и за друге да у наредном периоду пријављују своје пројекте и на тај начин унаприједе сопствене капацитете али и цјелокупан систем заштите и спашавања у Црној Гори.

До расписивања јавног конкурса расположива средства Фонда била су 94.000 еура. На конкурсу је учествовало укупно 23 субјекта са захтјевом од укупно 191.837 еура средстава, од којих је Комисија изабрала десет, у складу са критеријумима и расположивим средствима у Фонду.

Средства су намијењена за финансирање пројеката за набавку опреме и средстава за заштиту и спашавање и финансирање пројеката за подстицање образовних, истраживачких и развојних студија, програма и других активности.

Ове године средства су добили: општина Даниловград са пројектом „Повећање оперативне спремности Службе заштите за реаговање у случају пожара у затвореним просторима“ (9.982,50 еура), Савез радио аматера за пројекат „Опремање мобилног центра везе, укључујући покретни репетитор и стационарне и мобилне радио станице за рад у оквиру „емергенцy“ комуникација“ (8.475,90 еура), општина Плужине за пројекат набавке опреме за Службу заштите и спашавања (9.320,00 еура), општина Петњица за набавку личне заштитне опреме за припаднике Службе заштите и спашавања (9.982,20 еура), НВО Горска служба спашавања Црне Горе за пројекат под називом „Лавине опасност која вреба“ (10.000 еура), Парк природе „Пива“ за набавку опреме за надзорнике у Парку природе (9.005,00 еура), НВО ФОРС Монтенегро за пројекат „Отпорне заједнице“ (10.000,00 еура), НВО Зелени дом – Греен хоме за пројекат „Ја сам спреман/а“ (9.360,00 еура), Стручна медицинска школа Подгорица за пројекат под називом „Научи прву помоћ – спаси живот“ (8.982,04 еура) и НВУ ПВ ИНФОРМЕР са пројектом „Едукација младих о превенцији и заштити од пожара“ (8.892,36 еура).

Везани чланци:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?