Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Привредници поручили Влади: Заједно можемо смањити сиву економију на најмању могућу мјеру

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Предсједник Привредне коморе Црне Горе (ПКЦГ) Властимир Голубовић данас је на годишњем састанку са премијером и министрима из економског дијела Владе изразио задовољство оствареним резултатима и реформама које је спровела Влада уз пуну подршку привредника, али је истакао да највећи изазов и даље представља сива економија.

„Дозволите ми да изразим задовољство оствареним резултатима и реформама које је спровела ова влада, али и искажем захвалност уваженим привредницима који су својим пословним активностима допринијели овим успјесима. ... Сива економија и даље остаје највећа препрека повећању нивоа конкурентности домаће привреде и њеном развоју. Колико год држава настојала да правно регулише обављање економских активности, увијек постоје сегменти у којима је већи или мањи обим трансакција у тзв. сивој зони, што за посљедицу има гушење регуларног пословања, али и ускраћивање државног буџета за изворне приходе“ – рекао је предсједник ПКЦГ.
      
Челник Привредне коморе је изразио увјерење да би дјелотворна била сарадња привреде и Владе у борби против сиве економије.

„Мишљења сам да синергетским дјеловањем привреде и Владе сиву економију можемо смањити на најмању могућу мјеру. Јачање капацитета јавне управе за досљедно спровођење закона сузиће простор за дјеловање у сивој зони. Путем медијских кампања потребно је подстицати ширење свијести о значају пореске културе за развој школства, здравства и других области од значаја за квалитет живота грађана. Само удруженим снагама, јасно опредијељени као савезници, можемо тријумфовати у рату против сиве економије. Можда звучи драматично, али сматрам да је то ниво на који морамо подићи рјешавање горућег проблема наше економије и друштва у цјелини“ – рекао је Властимир Голубовић.

Предсједник ПКЦГ је подсјетио на низ пројеката на којима је привреда директно сарађивала са Владом и министарствима и побројао више прописа који су актуелни или су у припреми, а који негативно утичу на привреду и пословање.
    
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

И предсједник Привредне коморе и челник компаније Воли Драган Бокан указали су на проблем недовољне или недовољно квалификоване домаће радне снаге због чега морају да запошљавају странце и то најчешће из држава нашег региона.

Представници туристичке привреде Драган Пурко Иванчевић и Радомир Микан Зец су, говорећи о изазовима у туризму, указали на проблем буке, сиве економије и нелегалних и привремених објеката.
      
Иванчевић је позвао Министарство одрживог развоја и туризма и Владу да са ПКЦГ осмисле мјере којима би се, како је рекао, сива економија у смјештајним капацитетима и излетничком туризму свела на подношљиву мјеру.

Директор Улцињске ривијере Радомир Микан Зец је истакао проблем буке на Ади Бојани коју поједини локали на том подручју производе током сезоне. Због тога, рекао је директор Улцињске ривијере, плаћају се пенали тур оператерима.

Привредници из сектора пољопривреде и агроиндустрије похавлили су напоре Владе на повећању средстава подршке равоју ове области, и из националног буџета и ЕУ фондова, истичући да су ефекти видљиви у смислу раста производње, квалитета, модернизације производње и квалитета производа. За даљи развој ове области предлажу да се интентензивира промоција и афирмација домаћих производа, кроз трговину и туризам. У том циљу, похвалили су прве резултате Програма Купујмо домаће, који је покренула Влада Црне Горе у сарадњи са привредницима и трговачким ланцима, а који показују раст куповине домаћих производа, као и пројекта Домаћи укуси са туристичком привредом. У правцу побољшања амбијента за бољи пласман домаћих производа и даљи развој предузећа и компанија у том сектору, предложили су да Влада да посебну финансијску подршку која би премостила дуже рокове плаћања између трговина и домаћих произвођача, као и да се преиспитају прописи из области јавних набавки гдје су многи домаћи производи искључени.

Директорка Плантажа Верица Мараш је посебно указала на затвореност појединих тржишта за црногорска вина, и са друге стране потпуну отвореност нашег тржишта у тој области.

Представник компаније Чиком Владан Табаш оцијенио је да је дигитална трансформација у протеклих неколико година у успону, али је рекао да сматра да је ИТ сектор неопходно унаприједити. „Телекомуникациона инфраструктура се мора унапређивати и цијене услуга закупа телекомуникационе инфраструктуре би требало да буду ниже како бисмо могли користити све доступне дигиталне сервисе“ – поручи је Владан Табаш.
   
Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
     
Састанак се наставља одговорима предсједника Владе и министара привредницима.

На састанку су, поред премијера Душка Марковића, потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић и министри економије Драгица Секулић, саобраћаја и поморства Осман Нурковић, одрживог развоја и туризма Павле Радуловић и рада и социјалног старања Кемал Пуришић, као и државна секретарка Министарства финансија Нина Вујошевић.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ

   


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?