Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Подршка невладином сектору у превенцији злоупотребе дрога

Објављено: 25.12.2018. 19:33 Аутор: Министарство здравља
Министарство здравља закључило је данас уговоре са шест невладиних о финансијској подршци за реализацију пројеката у оквиру програма превенције злоупотребе дрога међу кључним популацијама.
За невладине организације ЦАЗАС, ЈУВЕНТАС из Подгорице, “Центар креативних вјештина” из Берана, “Еуромост”, “Ђакомо Адриатиц” и “Манифест” из Бијелог Поља опредијељено је преко 37 хиљада еура.
Генерални директор Дирекотрата за јавно здравље др Миро Кнежевић, који је испред Министарства здравља потписао уговоре, истакао је да су и у Црној Гори, као и у земљама Европе и свијета, злоупотреба и незаконит промет дрогама и психотропним супстанцама озбиљан проблем који представља пријетњу по здравље, сигурност, социјалну добробит и просперитет опште популације, посебно младих људи.
- Стратегија Црне Горе за спречавање злоупотребе дрога 2013-2020 је кључни стратешки документ државе у рјешавању овог глобалног проблема. Она је усклађена са актуелним политикама које Европска унија води на овом плану, као и тренутном националном ситуацијом везаном за дроге и научним сазнањима о овом проблематици. Циљеви Стратегије усмјерени су на унапрјеђење и обезбјеђивање различитих и високо квалитетних капацитета и програма орјентисаних ка лијечењу зависности, те увођењем различитих приступа у лијечењу болести зависности, као и на подстицање развоја програма који превенирају предозирање, инфекције и полно преносиве болести и обезбјеђивање политичке и финансијске подршке за реализацију активности дефинисаних као приоритет у акционим плановима на локалном и националном нивоу. Да би остварили зацртане циљеве потребна нам је помоћ и сарадња са невладиним организацијама које се баве спречавањем злоупотребе дрога. Кроз финансијску подршку њиховим пројектима жељели смо да дамо допринос, како би заједнички радили првенствено на превенцији, а онда на сузбијању злоупотребе дрога, истакао је др Кнежевић.
Предсједник НВО “Еуромост” Алмер Мекић изразио је задовољство што је од шест невладиних организација које су добиле средства, четири са сјевера Црне Горе.
-То потврђује да је Министарство здравља препознало квалитет наших пројеката, који ће се оправдати конкретним активностима. Такође, веома је важно да се кроз реализацију наших пројеката на сјеверу земље млади упознају колико злоупотреба дрога и психоактивних супстаници може угрозити безбједност и животе и њихове и цјелокупне популације, казао је Мекић.

Ministarstvo zdravlja 


Министарство здравља
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?