Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Уручене награде из Фонда за квалитет и таленте: величаствен догађај у част 500 најбојих из образовања

Објављено: 27.12.2018. 20:43 Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

"Начини на које је просвјетна мисао увијек израњала, подсјећа нас да је извор на површини само исходиште вода под земљом. Да је наш пут давно утрт и да себи не смијемо дозволити да помислимо да све креће од нас. Наведно ми не дозвољава да оснивање Фонда за квалитет и таленте, нити било који други успјех у претходне двије године, претендујем представити као било шта, до као, усудићу се рећи, достојан допринос ономе што сам имао част да као министар просвјете добијем у насљеђе“, поручио је министар просвјете Дамир Шеховић на данашњој додјели скоро 500 награда наставницима и ученицима из новооснованог Фонда за квалитет и таленте.

Уручењу је присуствовао премијер Душко Марковић, предсједник Скупштине Иван Брајовић, те министри, посланици, представници дипломатског кора, судске власти, образовног система и многи други. Награде су, поред министра Шеховића, уручили и предсједник Скупштине Иван Брајовић и предсједник комисије која је вредновала пријаве за Фонд, академик Љубиша Станковић.

PR služba Ministarstva prosvjete

На догађају, коме је присуствовало око 1 500 званица, министар је истакао да: „Ми сви данас присутни нијесмо дакле духовно самоникли. Колективна свијест нас упућује на то да наша дјела морају бити на трагу великих стремљена која су добила обличје у "Октоиху". Из ободске штампарије је изашло свега неколико књига, а опет је то била једна од оних прекретница које успостављају парадигму, налазећи начин да своју вриједност пронесу кроз вјекове.

Ове награде су наша скромна помоћ на том, каткад мемљивом путу проналажења воље да постанете најбоља верзија себе. Није дакле ријеч о новцу, нити о најмање пола милиона еура колико ћемо сваке године издвајати за ову намјену, иако то није занемарљив дио ових награда. Ријеч је о томе да вам данас говоримо да није тачно да нијесте довољно добри. Напротив! Одавде шаљемо поруку свима да ваш труд ова држава цијени, да ваше напоре вреднује. И што је најважније, да се вашим резултатима дичи!

За нас нијесте обезличени. Препознајемо и вас, и оно најбоље у вама. Поносни смо што вас имамо у свом окружењу. Што учите нашу дјецу и бивате им више од наставника. Што радите на себи и изнова и изнова побјеђујете своје слабости. И правимо овај догађај у част вас, пет стотина наставника и дјеце, и 125 школа из којих долазите.“

Присутнима се обратила и наставница Милица Усанчевић, представница добитника, која је рекла: „Моје колегинице и колеге и ја вјерујемо да људско биће не достиже своју пуну величину док није образовано. Хвала Вам што нам, на овај начин, помажете да заједно промовишемо ту вриједност. Ову награду доживљавам као подршку и као подсјетник, посебно подсјетник на васпитни аспект нашег рада. Вјерујем да је та васпитна улога важна, важнија од образовања и да је наш посао одгајати ни суца ни војника, него човјека! Зато је ова награда подсјетник и гаранција да имамо континуирану подршку да из материјала људског духа стварамо нешто ново.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Министар Шеховић закључио је обраћање присутнима поруком да „Много резултата ове Владе и Министарства просјете, подсјећају ме на ону свима познату: "Кад има воље има и начина. Но наша воља и мотивација за промјене пак не би значила превише кад их не бисте имали ви, ученици и наставници, који сте срце образовног система. Ваше одржање личне мотивације из дана у дан, мора бити баш као проношење просвјетне мисли вјековима: стрпљиво, постепено и приљежно.

Испред умјетничких школа највише бодова је имала наставница Мирјана Вучковић из ЈУ Средња ликовна школа „Петар Лубарда“ и ученица Ивана Дендић - ЈУ Школа за основно и средње музичко образовање „Дара Чокорило“, те Софија Мусић - ЈУ Умјетничка школа за музику и балет „Васа Павић“. У категорији основних школа највише бодова је имао наставник Радован Средановић из ЈУ ОШ „Максим Горки“ и ученик Матеј Средановић - ЈУ ОШ „Октоих“. У категорији средњих школа највише бодова имали су наставница Андријана Делетић-Милачић - ЈУ Средња економска школа „Мирко Вешовић“ и ученица Моника Пребирачевић из ЈУ Гимназија „Милоје Добрашиновић“.

***

Фонд за квалитет и таленте основан је прошлогодишњом образовном реформом. Просјечна награда износи 1.000 еура, што значи ће се за добитнике награда из Фонда издвојити око пола милиона еура. На конкурс за награде је пристигло 1200 пријава. Добитници награда долазе из чак 23 општине и из 125 школа.

Предсједник Комисије која је цијенила пристигле пријаве био је је проф. др Љубиша Станковић, потпредсједник Црногорске академије наука и умјетности, а чланови су представници: Уније средњошколаца, Синдиката просвјете, Струковних удружења наставника, НВО Удружење родитељи, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, школа и Министарства просвјете.

ВИДЕО:

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?