Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић отворио у Гусињу нови административни центар: Функционалан објекат за квалитетније услуге грађанима

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Предсједник Владе Душко Марковић и предсједница општине Гусиње Анела Чекић отворили су данас нови општински административни центар површине веће од 1.000 м², вриједан више од 1,2 милиона еура.

„Ово је заиста један лијеп и функционалан објекат за смјештај и рад локалне администрације, али и за квалитетније услуге грађанима општине Гусиње. Истовремено смо данас разговарали и о свему ономе што смо урадили у 2018. години, како из буџета локалме самоуправе тако и из капиталног буџета и сложили смо се да је да је доста тога урађено али и да су се створиле претпоставке да се и даље ради на унапређењу комуналне, друштвене и друге инфраструктуре у општини Гусиње“ – рекао је премијер.

Додао је да је Влада у овој години повећала капитални буџет за општину Гусиње на износ од 1,3 милиона еура, да су повећани значајно и приходи општини Гусиње по више основа и да је сада на реду имплементација развојних планова.

„Влада је подржавајући пројекте у Гусињу покренула реконструкцију капиталног инфраструктурног пројекта, реконструкцију пута од Подгорице преко Диноше до Цијевне Затријебачке вриједне 11 милона еура“ – рекао је премијер додајући да вјерује да ће одмах по завршетку тендера, крајем овог мјесеца бити одређен и извођач радова и потписан одговарајући уговор чиме ће се Гусиње приближити Подгорици на седамдесетак километара.

Предсједник Владе је исказао захвалност гусињској дијаспори прије свега у Њујорку и то Фондацији „Гусиње“ на донацији за пројекат.
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Из Гусиња одлазим охрабрен

Одговарајући на питања новинара да прокоментарише своју изјаву дату у Њујорку да није задовољан локалном самоуправом у Гусињу предсједник Марковић је рекао да се тај његов приговор односио на готово све локалне самоуправе чак и на администрацију шире.

„Рекао сам да послије дужег времена Влада издваја озбиљна средства за капиталне инвестиције. Овогодишњи капитални буџет је 330 милиона еура. Значи, држава има новца за развој капиталне инфраструктуре широм Црне Горе, администрација и локална и државна мора да обезбиједи да се тај новац троши на вријеме, у складу са уговорима и да се створи нова вриједност и да грађани не само виде ту нову вриједност него да уживају у њој. Због тога ја не хвалим него критикујем. Критикујем да бих подстицао и да бисмо били ефикаснији“ – рекао је премијер. Додао је да је данас видио у Гусињу да је доста тога урађено на рјешавању кључних комуналних и инфраструктурних изазова попут санација ријека корита, улица, припреме градилишта за објекат полиције и комуналног предузећа итд.

„Данас из Гусиња одлазим охрабренији него што се њихови резултати и њихова мотивација види из Подгорице. Дакле, вриједи разговарати са људима на терену“ – рекао је премијер.

На питање новинара да ли ће се инвестиције у Сјеверни регион наставити премијер је одговорио да нема развоја Црне Горе без развоја њеног Сјеверног региона.

„Више пута сам рекао више од 50 одсто развојних потенцијала у земљи је овдје. Овдје имамо вриједне људе. Ако Гусињани, људи са овог простора, појединци, могу отићи у Њујорк и направити нову вриједност и капитал зашто то не могу урадити у свом граду и у својој земљи? За то им морамо створити претпоставке. Њихов одлазак у свијет није значио да их тамо чекају кофери новца. Него је то њихова способност, њихова посвећеност, њихов рад. Држава је то обезбиједила. Тако и ова држава мора да обезбиједи да способне и вриједне људе у цијелој земљи, а посебно са Сјевера, подстакне да ову љепоту и овај потенцијал претворе у добро грађана и поправе њихов квалитет живота. Тако да ћемо радити, да ћемо издвајати новац, да ће тај новац бити трошен, а не преношен из године у годину и да ћемо тражити одговорност за реализацију свакога дана и на сваком мјесту. Нема ефекта без тога“ – рекао је предсједник Владе.

SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

Лично заинтересован за успјех програма „економског држављанства“

Упитан да прокоментарише почетак програма стицања држављанства наше земље ради улагања премијер је рекао да је ријеч о програму који има за циљ да обезбиједи приватни капитал за развој и валоризацију ресурса, снажење наше економије и поправљање стандарда.

„Видите да држава издваја значајан дио новца за развој, али то није довољно и није у реду да само држава својим новцем обезбјеђује развој. Тај развој треба да обезбиједимо и приватним капиталом и због тога смо промовисали програм економског држављанства ради инвестирања. Дакле, свако онај ко буде, по правилима које смо прописали, буде био спреман да инвестира у неки пројекат који ће одобрити Влада у земљи, добиће то држављанство, а пројекти ће се развијати, отвараће се нова радна мјеста, раст ће плате, смањиваћемо незапосленост и наравно боље живјети. То је циљ тога програма. Лично сам заинтересован да програм се реализује на такав начин и са тим ефектом. Ако у неком тренутку процијенимо да тога ефекта нема програм ћемо обуставити. Циљ је развој, нова радна мјеста и већи квалитет живота грађана. Свако ко буде заинтересован, па и наши људи у дијаспори, који немају наше држављанство, ако су спремни да инвестирају у неки пројекат у земљи добиће ту прилику као и сви други“ – рекао је премијер Душко Марковић.
  
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE

О Атлас банци: Нема заштићених, закони важе за све

Упитан да прокоментарише случај Атлас банке премијер Марковић је рекао да случај није у надлежности Владе и да на ту тему треба да се огласе тужилаштво и други државни органи.

„Влада није надлежна за тај поступак. Као што сте видјели, реаговао је врховни државни тужилац, Специјално тужилаштво спроводи одређене радње, разумио сам које се тичу и господина [Душка] Кнежевића и господина [Славољуба] Стијеповића и вјерујем да ће Тужилаштво независно, непристрасно и без утицаја довести тај случај до краја“, навео је предсједник Марковић.

Додао је да Влада и он лично цио проблем Атлас и ИБМ банке прате са аспекта стабилности јавних финансија и економије. Ми ћемо, истакао је премијер, урадити све да проблеми у тим банкама не угрозе наше јавне финансије, наш финансијски систем и нашу економију.

„Видим да државни органи реагују благовремено од Централне банке преко Фонда за заштиту депозита, видимо да је банкарски систем стабилан и да функционише, да нема одлива депозита него да се депозити повећавају. Инвестирори су и даље веома присутни и снажно је интересовање. Дакле, оставимо независним институцијама и органима да ураде свој посао. Ко ће бити одговоран они треба да дају одговор на то питање. Заштићених у Црној Гори нема, закон је једнак за све“, рекао је предсједник Владе.
   
SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORESLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE
         
Додао је да је за њега важно да су депозити грађана сигурни и да се интересовање инвеститора за улагање у нашу земљу не смањује.

На питање о евентуалном стечају у Атлас банци, предсједник Марковић је казао да уколико се то деси, гарантовани депозити код те банке су 97 милиона еура и у Фонду има тог као и новца потребног за депозите у ИБМ банци.

Предсједник је одговарао и на питања о снимку направљеном у кући предсједника Атлас групе и казао да ће се тиме бавити Специјално тужилаштво и Агенција за спречавање корупције: „Видјећемо шта је истина у овом случају“. Додао је да треба сачекати шта ће рећи Специјално државно тужилаштво, и ко год да је одговоран, било кривично или прекршајно биће доступан државним органима.

Он је казао да политичка опозиција има интерес да овај случај претвори у своје добро и свој политички капитал и додао да нема никаквих проблема са тим.

„Али ја нијесам лидер опозиције. Ја сам предсједник Владе. Ја поштујем институције. За мене је важно оно што кажу институције, много важније од онога што Ви мислите као новинар“, казао је предсједник Марковић.
       
СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ



ОДГОВОРИ НА ПИТАЊА НОВИНАРА: хттпс://yоуту.бе/РпЗдПАxyГфс
   


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?