Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 105. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
  
    

Влада Црне Горе је данас на 105. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, усвојила Извјештај о реализацији Програма рада Владе Црне Горе за 2018. годину који је показао да је степен реализације обавеза премашио три четвртине (77,2 одсто). Остварени су у 2018. години одлични резултати који укључују висок економски раст, значајно смањење стопе незапослености, раст страних инвестиција и интензивну реализацију развојних пројеката – оцијењено је у дискусији.

Усвајајући Информацију о припреми Предлога програма рада Владе Црне Горе за 2019. годину Влада је дефинисала приступ и приоритете и задужила министарства да за једну од наредних сједница Владе припреме предлоге који ће се наћи у овогодишњем Програму рада.

Приоритети Владе у овој години, који треба да чине суштину Програма рада, су, уз обавезе из агенде европске интеграције, континуиране и свеобухватне активности и посвећен рад на наставку динамичног економског раста, унапређењу пословног амбијента, приливу страних инвестиција, фискалној стабилности, ефикасној борби против сиве економије, реализацији пројеката из Капиталног буџета и побољшања квалитета јавних услуга – као предусловима за реализацију најважнијег циља Владе – отварању нових радних мјеста и повећању животног стандарда грађана.

„Нема у овој години ништа прече и нема важнијег циља од повећања квалитета живота грађана“ – казао је премијер Душко Марковић закључујући ову тачку дневног реда.

Влада је утврдила Предлог закона о административним таксама с Извјештајем са јавне расправе и Предлог закона о локалним комуналним таксама с Извјештајем са јавне расправе. Нови закон о административним таксама предлаже се са циљем унапређења услова за пословање и побољшање економске активности, како на државном, тако и на локалном нивоу. У складу са тим, дефинисаним рјешењима се постижу нижи трошкови пословања, посебно за микро и мала предузећа кроз примјену нижих такси, мањег броја плаћања и мањег броја процедура, као и нижи трошкови за грађане, што ће за резултат имати више расположивог дохотка за потрошњу или штедњу и позитивно утицати на економски раст.

Предложеним законом о локалним комуналним таксама доприноси се побољшању услова пословања на локалном нивоу, кроз креирање једноставнијег модела наплате за јединице локалних самоуправа, као и креирање једноставнијег модела измиривања обавеза према јединицама локалних самоуправа од стране грађана и привредних субјеката.

Донијета је Уредба о начину, условима и времену давања на коришћење добара националних паркова којом се додатно уређују питања давања на коришћење добара националних паркова у погледу начина, услова и времена. У том смислу, прецизирани су субјекти права коришћења, одређено вријеме давања на коришћење за поједина добра, дефинисано да се поступак по јавном позиву спроводи у складу са уредбом о продаји и давању у закуп ствари у државној имовини и друга питања од значаја за спровођење закона.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Уговора о концесији за експлоатацију неметаличне минералне сировине техничко-грађевинског камена из лежишта „Платац“ (Грбаљ) и прихватила Анекс 2 Уговора.

Усвојена је Информација о закључивању Уговора о оснивању "Научно-технолошког парка Црне Горе", друштва с ограниченом одговорношћу и прихватила Уговор о оснивању. Уговором је предвиђено да се Друштво оснива као вишечлано друштво, чији су оснивачи Влада Црне Горе и Универзитет Црне Горе, при чему су оснивачи су сагласни да њихови удјели износе: Влада Црне Горе - удио 57 одсто и Универзитет Црне Горе – 43 одсто. Као циљ Друштва дефинисано је стицање добити кроз дјелатност управљања грађевинском инфраструктуром и пружања консултантских и сродних услуга у функцији обједињавања, подстицања и повезивања иновативних, научних, предузетничких и привредних капацитета у Црној Гори и тиме општег економског развоја земље. Друштво ће се након оснивања финансирати из: средстава остварених изнајмљивањем пословног простора који му је уступљен на коришћење и плодоуживање од стране Оснивача; средстава остварених пружањем услуга из оквира дјелатности Друштва; националних и међународних програма и пројеката; донација и других извора у складу са законом. Оснивачи су преузели обавезу гаранције финансирања одрживости Друштва у првих 5 година пословања, закључно са 2023. годином. До сада је за изградњу постојећег објекта уложено 4.333.829,39 еура из Капиталног буџета Црне Горе.

Влада је усвојила Извјештај о резулатима студије ПИСА 2015. и препорукама за унапређење образовне образовне политике с Предлогом програма за реализацију препопука за унапређење образовне политике 2019-2021. Извјештај о резулатима студије ПИСА 2015 састављен је од четири поглавља и представља интегрисану и систематичну анализу главних фактора постигнућа ученика у Црној Гори у односу на кључне компетенције, као и приједлог мјера за унапријеђење постојећег стања и представља основ за унапређење основног образовања. У циљу испуњења препорука израђен је Програм за реализацију препорука образовне политике 2019-2021. године на основу резултата студије ПИСА 2015. Програмом су дефинисани општи и оперативни циљеви, као и активности за њихову реализацију. Предвиђено је и фомриање радне групе која ће пратити и квартално извјеђтавати о реализацији постављених циљева.

Усвојена је и Информација о плану имплементације препорука из Анализе медијског сектора у Црној Гори за усклађивање са стандардима Савјета Европе и Европске уније (ЈУФРЕX). Овај документ израђен је на основу спроведене Анализе медијског сектора у оквиру пројекта пројекта „Јачање правосудне експертизе о слободи изражавања и медија у Југоисточној Европи (ЈУФРЕX)” и њиме су утвђене препоруке за унапређење рада свих субјеката који се баве медијском дјелатношћу. Препоруке из Плана имплементације представљају смјернице за развој и спровођење медијске политике која промовише и унапријеђује слободу изражавања и слободу медија. Ефекти плана имплементације подразумјевају: гарантовање слободе изражавања сходно стандардима Савјета Европе и Европске уније; гарантовање слободе медија и безбједности новинара; гарантовање плуралистичког медијског окружења; оснивање фонда за плурализам медија; нормативно снажење политичке, институционалне и финансијске независности РТЦГ; - снажење институционалне независности Агенције за електронске медије сходно Директиви о измјени Директиве о аудио-визуелним медијским услугама из октобра 2018. године; - подстицање финансијске одрживости саморегулације; транспаретност државног оглашавања у медијима, као и промоцију медијске писмености.

Влада је усвојила Информацију о закључивању Споразума између Министарства одбране Црне Горе и Министарства одбране Републике Хрватске о образовању кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској на додипломским студијама „Војно инжењерство”. Предмет овог споразума је регулисање међусобних обавеза и дефинисање услова за образовање једног кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској на додипломским студијама Војно инжењерство Универзитета у Загребу и два кадета на интегрисаним додипломским и дипломским студијама Војно поморство Универзитета у Сплиту.

Информацијом о закључивању Споразума између Министарстава одбране Црне Горе и Минстарства одбране Републике Хрватске о образовању кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској на дипломским студијама „Војно инжењерство”, која је усвојена регулишу се међусобне обавезе и дефинишу услова за образовање једног кадета Министарства одбране Црне Горе у Републици Хрватској на дипломским студијама Војно инжињерство Универзитета у Загребу.

Усвојена је Јединствена листа приоритетних инфраструктурних пројеката (допуњену пројектима из области дигиталне инфраструктуре). Имајући у виду препоруку Европске комисије, као и реалну потребу за унапређењем дигиталне инфраструктуре у Црној Гори, Национална инвестициона комисија је, на 8. сједници одржаној 21. новембра 2018. године је донијела одлуку да се на Јединствену листу приоритетних инфраструктурних пројеката, уврсти сектор дигитална инфраструктура и три пројекта из ове области: Развој инфратсруктуре за широкопојасни приступ интернету; Дата центар органа државне управе и Широкопојасна мрежа државних органа.

Влада је усвојила Информацију о пројекту Дани Црне Горе у Загребу (4-15. фебруара 2019. године) – промоција црногорске културе, туризма и привреде у сарадњи са Европским домом у Загребу и Информацију о финансирању активности на припреми учешћа Црне Горе на Свјетској изложби Еxпо 2020 Дубаи за 2019. годину.

Размотрен је Предлог за давање сагласности за извођење припремних радова за грађење сложеног инжењерског објекта – изградња И фазе петље Смоковац. Влада је дала Министарству саобраћаја и поморства сагласност за извођење потребних радова на петљи „Смоковац“ која, сагласно важећим документима, представља везу аутопута Бар – Бољаре и Јадранско-јонског аутопута, као и прикључак на постојећу путну мрежу.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?