Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар културе позвао АЕМ да предузме мјере потив оператера који преносе антицрногорску кампању телевизијâ Пинк и Хаппy

Министар културе Црне Горе Александар Богдановић позвао је Агенцију за електронске медије да предузме мјере из своје надлежности због вишемјесечне негативне кампање коју против наше земље посредством кабловских оператера спроводе телевизије Пинк и Хаппy.

„Без етичке и професионалне одговорности, ове телевизије у својим препознатљивим форматима на најгрубљи начин избором тема и удруженим снагама тзв. новинара и гостију, вријеђају државно, национално, културно и духовно биће Црне Горе. Бруталност наступа, дисквалификација, говор мржње и вријеђања Предсједника Црне Горе и њених легитимних демократских институција по свему подсјећа на шовинистичко-хушкачки говор времена раних деведесетих година прошлог вијека. Заточеници тог времена и идеја националне нетрпељивости, ничим изазвани, на дневној основи беспризорно фокусирају Црну Гору, њен суверенитет, вјековну традицију, културолошко и национално биће, оспоравајући јој не само атрибуте државности, међународно признате, и Црне Горе у глобалним интеграцијама уважене, већ и основно демократско право њених грађана да слободном вољом бирају своје институције. Очито, ничим омеђену слободу изражавања, ови емитери, на терет слободе и права другог, врше како без етичког свјетоназора, тако и санкција регулаторних органа држава у чијој су надлежности ови пружаоци медијске услуге“ – наводи се у отвореном писму које је министар културе у петак поподне упутио Савјету и директору Агенције за електронске медије.

Министар у писму подсјећа да наша земља готово двије деценије правно баштини, хармонизује и имплементира стандарде европског права слободе изражавања и независности медија и да је вертикала такве праксе одсуство државног надзора над радом медија, односно институционалне примјене независне регулације над радом електронских медија и укупне примјене саморегулативних правила од стране самих медија.

„Имајући ту правну чињеницу у виду, као и доследну политику Владе Црне Горе на даљем снажењу европских медијских стандарда са јасним правима и обавезама свих учесника ове области, тако и одговорности за заштиту државног, националног, културног и духовног бића, овим поводом позивам вас да у складу са међународним стандардима ове области, правним системом Црне Горе, вашом надлежношћу, политичком и институционалном независношћу, добрим компаративним праксама, сходно мјерама примјереним демократском друштву, заштитите легитимне интересе Црне Горе у дијелу права које се односи на ограничење пријема и реемитовања аудиовизуелних медијских услуга. Реаговање је примјерено, нужно и оправдано легитимном демократском циљу и сврси, јер се бруталношћу назначених емитера без дилеме подстиче мржња по основу расе, вјероисповјести, националности, политичких увјерења и достојанства личности, као разлога за реакцију који су препознати и у европској Директиви о аудиовизуелним медијским услугама. Уз реаговање према држави чланици у чијој је надлежности пружалац аудиовизуелне медијске услуге, као и надлежним тијелима Европске комисије, као потписник Европске конвенције о прекограничној телевизији и правни баштиник Директиве о аудиовизуелним медијским услугама, Црна Гора има и тражи институционално право и реаговање, сходно овим документима, да програмске услуге које се емитују са територија држава уговорница буду у складу са одредбама ових међународних докумената“ – наводи се у писму министра културе Александра Богдановића.


МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?