Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Премијер Марковић са амбасадорима ЕУ: У 2019. приоритети још интензивнија динамика у ЕУ интеграцијама, даљи раст економије, нова радна мјеста и свеобухватна акција против сиве економије

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Предсједник Владе Душко Марковић оцијенио је да је 2018. била година захтјевног и напредног рада Владе и континуираног напретка Црне Горе посебно на економском плану, али и у напретку у европској интеграцији и најавио да ће приоритети Владе у овој години бити наставак реализације обавеза из европске агенде још интензивнијом и квалитетнијом динамиком и свеобухватна акција против неформалне економије.

Предсједник Марковић је учествовао на посебном састанку амбасадора држава чланица ЕУ и шефа Делегације ЕУ у Подгорици и истакао да они свједоче континуираном напретку Црне Горе.

„Поред захтјевног и напорног рада, томе доприносе и све видљивији ефекти напретка ка Европској унији и чланство у НАТО-у, који доносе квалитет стабилности што ствара простор да се несметано посветимо ономе што нам је као друштву потребно за одрживи развој. У години за нама, свакако је значајно достигнуће Владе њена економска политика која је наставила да доноси одличне резултате по свим најважнијим параметрима. Раст економије у 2018. години је импресиван и по кварталима износи од 4,5% у Првом, 4,9 у Другом, а у Трећем је износио 5%. Порастао је и бруто доходак по глави становника, Незапослених је у прошлој години било за готово 10.000 мање него у 2017. години. Стопа незапослености је са 22,1 одсто, колико је износила на крају 2017. године, смањена преко 4 одсто. Смањењу незапослености је допринијело повећање укупне економске активности, снажан економско раст, који је утицао на отварање нових радних мјеста, односно повећања броја запослених за близу 7.000 на крају 2018. у односу на исти период 2017. или близу 12.000 у односу на крај 2016. године“ – рекао је премијер на састанку са амбасадорима држава чланица Европске уније.

Предсједник Марковић је нагласио да је наплата прихода у прошлој години била већа за готово 180 милиона еура, да је дефицит буџета у 2018. смањен на 3,5 одсто, те да је према подацима Централне банке Црне Горе укупни прилив страних директних инвестиција за дванаест мјесеци 2017. године износио 659 милиона еура, а у првих 11 мјесеци прошле године 747 милиона еура.

Обраћајући се амбасадорима држава Европске уније премијер је на политичком плану у прошлој години издвојио као важну чињеницу прекид бојкота парламента и почетак дијалога у оквиру парламентарне радне групе о изборном законодавству.

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

„Поновићу још једном: дијалог се може водити само у институцијама, гдје се једино заступају интереси грађана и јача демократија“ – рекао је предсједник Марковић.

У овој години, рекао је премијер, приорити Владе су јасни: првенствено наставак обавеза из европске агенде још интензивнијом и квалитетнијом динамиком. Наш циљ је да отворимо једино преостало поглавље, Поглавље 8 – Конкуренција, испуњење привремених мјерила у поглављима 23 и 24, као и да постигнемо интерну спремност за затварање поглављâ. Већ у шест преговарачких поглавља смо остварили напредак у испуњавању обавеза из завршних мјерила.

„Наш циљ је и још интензивнији раст економије и стварање нових радних мјеста. Реализацијом капиталних инвестиција, уз страна улагања, даљим развојем малих и средњих предузећа и унапређењем пословног амбијента. Да бисмо остварили овај циљ Влада ће у овој години покренути свеобухватну акцију против неформалне економије нормативним интервенцијама али и снажним и одлучним акцијама пореских органа и органа за спровођење закона. Свакако, бићемо и даље активни у региону у подршци сусједима и преношењу наших искустава из интеграционих процеса. Својим поступцима наставићемо да оправдавамо позицију коју имамо у процесу приступања Унији, у оквиру региона и као чланица НАТО-а“ – рекао је предсједник Владе.

Премијер Душко Марковић се захвалио амбасадорима на ангажману и доприносу развоју Црне Горе и честитао Румунији преузимање предсједавања Савјетом Европске уније.

„Знамо да ће Румунија током предсједавања имати тешке задатке пред собом, питања вишегодишњег буџета ЕУ, Бреxита, миграција... зато цијенимо што је међу приоритетима и питање проширења. Увјерени смо да ће се успјешно суочити са овим изазовима. Желим да захвалим и Аустрији, током чијег предсједавања смо отворили веома важно Поглавље 27 – Животна средина и климатске промјене. Сарадња са Тројком, коју поред Румуније чине Финска и Хрватска, за нас представља додатну прилику у наредном периоду, јер све три земље су наши пријатељи и партнери који разумију Западни Балкан и Црну Гору, као и значај политике проширења“ – рекао је предсједник Владе Црне Горе Душко Марковић.

На састанку су говорили и амбасадор Румуније у Црној Гори Фердинанд Нађи који је говорио о приоритетима румунског предсједавања Савјетом Европске уније као и шеф Делегације ЕУ у Црној Гори Аиво Орав

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?