Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 106. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću

   

Влада Црне Горе је на данас одржаној 106. сједници, којом је предсједавао потпредсједник Владе за економску политику и финансијски систем Милутин Симовић, усвојила Програм економских реформи за Црну Гору за период 2019-2021. година, као најважнији документ у економском дијалогу са Европском унијом. Програм економских реформи (ПЕР) представља и стратешки документ за средњорочно макроекономско и фискално програмирање, који садржи и пратећу агенду структурних реформи важних за смањење или елиминисање препрека за привредни раст и јачање конкурентности. Стратешки развојни циљ Црне Горе дефинисан Програмом је одржив и инклузиван економски раст који ће допринијети смањењу развојног јаза у односу на просјек ЕУ и повећању квалитета живота грађана. Програм је у потпуности конзистентан са годишњим Законом о буџету и средњорочним буџетским оквиром, као и стратешким развојним документима Црне Горе.


Влада је донијела Уредбу о Царинској тарифи за 2019. годину којом се утврђује висина царинских стопа за ову годину, у складу са динамиком утврђеном Законом о потврђивању Протокола о приступању Црне Горе Споразуму из Маракеша о оснивању Свјетске трговинске организације. Основне измјене у Царинској тарифи за 2019. годину односе се на смањење царинских стопа и измјену номенклатуре. Анексом И Протокола о приступању Црне Горе СТО за одређени број производа из Царинске тарифе (већином се ради о пољопривредним производима) утврђено је тзв. "крајње горње обавезујуће ограничење", које представља царинску стопу коју Црна Гора мора примјенити до одређеног датума на увоз тих производа. Прописано је да ће се смањење царинских стопа имплементирати годишње у једнаким фазама, почев од дана приступања Црне Горе СТО-у.

Донијет је Програм газдовања шумама за 2019. годину. Овим документом су дефинисане мјере за газдовање шумама по обиму, врсти и времену извођења на годишњем нивоу, како би се обезбиједило одрживо газдовање и управљање овим ресурсом. Циљеви који се потижу овим Програмом су: унапређење стања у области управљања шумама; реализација активости на пословима уређивања шума, реализација обавеза на узгоју и заштити; унапређење стања шума и стварања услова за њихово одрживо коришћење; унапређење међународне сарадње и обезбјеђење стручне помоћи и едукација запослених.

Ради усклађивања са европским и међународним актима, Влада је донијела Измјене и допуне Националног програма за олакшице у ваздушном саобраћају.

Влада је донијела Акциони план за усклађивање посебних закона са Законом о државној управи. Новим Законом о државној управи, између осталог, прописани су и критеријуми за оснивање органа државне управе, државних агенција и фондова, начин планирања рада и извјештавања кроз праћење остварених резултата у односу на зацртане циљеве, јасне линије одговорности на свим нивоима, како би се допринијело ефикасности рада и дјеловања и обезбиједио висок ниво квалитета у пружању услуга. Усклађивањем посебних закона са Законом о државној управи уједначиће се и унаприједити организациона структура, те организација државне управе ускладити са европским стандардима.

Усвојена је Информација о закључењу Уговора о просљеђивању кредитних и грант средстава за потребе реализације пројекта „Сакупљање и пречишћавање отпадних вода у Подгорици“ финансираног из кредитног аранжмана закљученог, 22. септембра 2017. године, између Њемачке банке за развој (КфW) и Владе Црне Горе, у износу од 35 милиона еура. Тим поводом,Влада је дала сагласност на задужење Главном граду Подгорица за кредитна средства обезбијеђена из аранжмана са КфW банком, и прихватила Уговор о просљеђивању кредитних и грант средстава за потребе реализације пројекта „Сакупљање и пречишћавање отпадних вода у Подгорици“. Предвиђено је да се Главном граду пренесу средства кредитног аранжмана од 35 милиона еура од којих ће износ од 26 милиона еура бити пренијет без обавезе враћања, док ће преостали износ од 8.050.000 еура Главни град бити у обавези да врати Држави.

Укупна вриједност пројекта износи око 50,35 милиона еура и финансираће се из три извора: грант средстава у износу од 10,15 милиона еура обезбијеђена од стране Инвестиционог оквира за западни Балкан- WБИФ; зајма од КфW банке у износу од 35 милиона еура и сопствених извора Главног града у износу око 5,2 милиона.

Влада је усвојила Извјештај о реализацији Акционог плана за примјену Резолуције Савјета безбједности Уједињених нација 1325 – Жене, мир и безбједност у Црној Гори (2017-2018). Акциони план разрађује три кључна подручја примјене Резолуције 1325, која се односе на повећање учешћа жена у одлучивању и мировним процесима, заштиту жена и дјевојака у конфликтним зонама и интеграцију родне перспективе и родног образовања у мировним операцијама, и подручја механизама за њену и примјену њој пратећих резолуција. Планом је утврђено 9 циљева и 41 активност, од чега је реализовано 32 активности, 4 активности су дјелимично реализоване, реализација 1 активности је у току, док 4 активности нијесу реализоване.

Донијета је Одлука о измјени и допуни Одлуке о образовању Државне комисије за надзор над поступком ревизије музејског материјала и музејске документације Јавне установе Народни музеј Црне Горе. Имајући у виду да су предсједник и један члан комисије поднијели оставку, а у циљу стварања услова за несметани рад, било је неопходно приступити промјени персоналног састава.

Влада је усвојила Информацију о обезбјеђењу средстава за покриће трошкова за спровођење избора за избор одборника у Скупштини Општине Тузи, који ће се одржати у марту 2019. године. У складу са Законом о територијалној организацији Црне Горе и Законом о финансирању политичких субјеката и изборних кампања, усвојени су закључци којима је Министарство финансија задужено да обезбиједи средства у износу од 58.250,00 еура за покриће трошкова за спровођење избора, као и 2.992,00 еура за финансирање трошкова изборне кампање подносиоцима изборних листа у Општини Тузи.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?