Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Финалисти квиза Еуметрија посјетили КЕИ: Младе генерације гарантују европску будућност Црне Горе

Објављено: 28.01.2019. 19:53 Аутор: КЕИ
Европска будућност Црне Горе је загарантована уз младе генерације које су спремне да упознају ЕУ и прошире своје видике, поручио је главни преговарач Александар Дрљевић.

Дрљевић је данас разговарао са средњошколцима из Рожаја, са Цетиња и из Бијелог Поља, финалистима ТВ квиза Еуметрија. Честитао је свим такмичарима на учешћу у квизу, истакавши да је импресиониран њиховим знањем.

„Они су током такмичења показали огромно знање, не само што се тиче процеса ЕУ интеграције, функционисања држава чланица и институција ЕУ, већ и опште знање и културу, као и да познају различитости на којима почива ЕУ. Одушевљен сам чињеницом да имамо младе генерације које су спремне да упознају ЕУ, да прошире видике. Са оваквим генерацијама наша европска будућност и перспектива су загарантовани“, поручио је он.

Главни преговарач је навео да млади представљају популацију која ће у највећој мјери осјетити предности чланства Црне Горе у ЕУ. „Ми кроз комуникациону стратегију покушавамо да приближимо европску причу и идеју свим циљним групама. Засигурно је да су ученици, односно млади, циљна гупа која нам је веома важна“, додао је Дрљевић.

KEI

Чланица рожајске екипе, Алмаса Хусовић, истакла је да је такмичење било одлична прилика да ученици на најбољи начин представе своју школу и град, док ученик цетињске гимназије, Јован Цебаловић, сматра да је квиз Еуметрија показао да и у Црној Гори живи дух Европе, а да су младе генерације ту да то и покажу.

Ученица бјелопољске гимназије, Елма Мушовић, истакла је задовољство учешћем у квизу и дружењем са осталим такмичарима. Поручила је да ће сваки ученик и студент имати више привилегија уколико буде проширио своје видике, а учешће у оваквом квизу је, додала је, један од начина.

Прво мјесто, у ТВ квизу Еуметрија, који је током протеклих седмица емитован на телевизији Вијести, освојила је екипа рожајске гимназије, коју су чинили Алмаса Хусовић, Семина Калач и Аиша Калач. На другом мјесту су цетињски гимназијалци Давид Вуковић, Јован Цебаловић и Ђорђије Пророковић, док је треће мјесто освојила екипа бјелопољске гимназије, коју чине ученици Ива Кљајевић, Елма Мушовић и Лука Булатовић.

Квиз је, уз подршку Канцеларије за европске интеграције, Министарства спорта, Министарства просвјете, Делегације Европске уније у Црној Гори, ЕУ Инфо центра и УНДП-ја, а у сарадњи са ТВ Вијести, реализовао Центар за грађанско образовање (ЦГО). У квизу су учествовале екипе 20 црногорских средњих школа, које су показале изузетно знање о Европској унији и процесу приступања Црне Горе ЕУ.

Рожајски гимназијалци су награђени путовањем у Брисел, а вриједне награде су обезбијеђене и за другопласирану и трећепласирану екипу.

СЕКТОР ЗА ИНФОРМИСАЊЕ ЈАВНОСТИ О ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ И ПРОЦЕСУ ПРИСТУПАЊА ЕВРОПСКОЈ УНИЈИ
ГЕНЕРАЛНИ СЕКРЕТАРИЈАТ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ










Да ли вам је садржај ове странице био од користи?