Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министри Богдановић и Бонисоли: Договорено формирање Одбора за имплементацију билатералног Споразума у области културе

Објављено: 01.02.2019. 19:07 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић боравио је у званичној посјети Републици Италији, током које је имао сусрет са министром за културну баштину и културне активности те земље Албертом Бонисолијем.

MKU

Министар Богдановић је изразио задовољство сусретом са италијанским колегом, нагласивши висок ниво и квалитет сарадње коју у свим областима културе остварују Црна Гора и Република Италија.

Саговорници су се сложили да недавна ратификација Споразума из области образовања и културе у Скупштини Републике Италије, представља снажан темељ и подстицај будуће сарадње. У циљу његове динамичније имплементације, саговорници су договорили формирање заједничког Одбора који ће се бавити одређивањем приоритетних области за сарадњу, али и њиховој имплементацији.

Министар културе Александар Богдановић посебно је указао на значај размјене искустава, али и знања, са италијанским стручњацима у области културне баштине.

MKU

“Очување богате културне баштине, али и њена туристичка валоризација, представљају само неке од области на којима ћемо сарађивати са нашим пријатељима из Републике Италије. Вишедеценијско искуство, али и стручна знања и вјештине које имају колеге из Италије у овој области, биће снажна подршка на превазилажењу изазова са којима се сусријеће црногорска културна баштина”, истакао је Министар Богдановић.

Министар Бонисоли је изразио спремност да Република Италија кроз процесе едукације обезбиједи вишемјечну обуку у Фиренци за неколико црногорских конзерватора и рестауратора.

Говорећи о кинематографији, министар Богдановић је информисао министра Бонисолија о новом законском рјешењу из области кинематографије који је недавно усвојен у црногорском парламенту. Саговорници су констатовали да подстицај од 25%, који је третиран новим законским рјешењем, Црну Гору чини конкурентном у овој области, те да ће се размотрити могућност закључивања билатералног споразума о копродукцији измедју држава. Такође, препозната је и потреба за за додатном сарадњом измедју Филмског центра и Института Ћинећита.“

Министри су разговарали и о сарадњи у области културне баштине и то превасходно кроз наставак активности са Националним истраживачким савјетом Италије у области истраживањја на подручју Дукље, некадашњем римском граду, као једном од најстаријих археолошких налазишта које се од 2010. године налази на Тентативној листи Црне Горе за потенцијални упис на УНЕСЦО листу свјетске баштине.

„Договорена је и размјена између наших институција и умјетника, посебно у области савремене умјетности. Поред италијанске Пријестонице, у којој ће црногорски умјетници имати прилику да презентују своје стваралаштво, прецизирано је и да у граду Матери, која је европска пријестоница културе, организујемо догађаје на којима ће Црна Гора представити своје потенцијале у области стваралаштва, те на тај начин додатно промовисати црногорку умјетност“, саопштио је министар Богдановић.

Министар Богдановић је позвао министра Бонисолија да посјети Црну Гору, што је са задовољством прихватио. Састанку са Министром Бонисолијем, присуствовала је и амбасадорка Црне Горе у Риму Сања Влаховић.
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?