Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић у Италији разговарао о сарадњи у области културе са званичницима италијанских и међународних институција

Објављено: 02.02.2019. 20:06 Аутор: МКУ
Министар културе Александар Богдановић састао се, током званичне посјете Републици Италији, са предсједником Националног истраживачког савјета Италије (ЦНР) Масимом Ингуśом.

Том приликом, министар Богдановић је изразио задовољство досадашњом сарадњом са ЦНР, која је резултирала снажним напретком на археолошким и другим истраживањима на простору Дукље у Подгорици.

Током разговора, у чијем је фокусу био “Тwиннинг програм“, чијим спровођењем ће се допринијети размјени стручних кадрова, потврђена је снажна подршка Црној Гори у процесу очувања, заштите и валоризације културних добара.

MKUПредсједник Ингуśо је предочио механизме и могућности укључивања у програме европског истраживачког института за науку о баштини (Е-РИХС ис тхе Еуропеан Ресеарцх Инфраструцтуре фор Херитаге Сциенц), и дигиталну истраживачку инфраструктуру за умјетност и хуманистичке науке (Дигитал Ресеарцх Инфраструцтуре фор тхе Артс анд Хуманитиес (ДАРИАХ)). Саговорници су оцијенили да то представља снажан потенцијал за унапређење свих сегмената у заштити и валоризацији културне баштине у Црној Гори.

Министар Богдановић је посебно важним истакао активности на изради мапе Дукље у QГИС-у и наставак активности на 3Д реконструкцији објеката. Такође, указао је и на потребу сарадње у дијелу ласерског мониторинга статичке стабилности објеката културних добара, са посебним акцентом на превазилажење проблема санације Которских бедема. Закључено је да кроз непосредну комуникацију и сарадњу Министарства културе и ЦНР-а, сагледамо могућности реализације пројекта сеизмичког мониторинга и ризика над непокретним културним добрима, што би представљало важан предуслов за боље очување богатог културног насљеђа Црне Горе.

Током званичне посјете Италији, министар Богдановић састао се и генералним директором Међународног центра за конзервацију и рестаурацију културних добара (ИЦЦРОМ) Вебер Ндором.

Саговорници су истакли изузетно квалитетну и садржајну међуинституционалну сарадњу и исказали спремност да кроз пренос знања и обуке у дефицитарним областима за стручњаке у Црној Гори, наставе са учвршћивањем партнерства.

Министар Богдановић је указао на потребу додатног јачања капацитета у области културног наслеђа, као и на позитивне ефекте које је у том правцу имала регионална радионица о Процјени утицаја на баштину, која је у децембру одржана у Котору. Саговорници су нагласили значај даљег експерског учешћа код дефинисања методологије израде процјене утицаја на културу баштину, у свијетлу континуираног очувања културне баштине.

Током разговора, саговорници су исказали спремност за сарадњу на пројектима јачања кадровских и инфраструктурних капацитета на адекватном чувању експоната у депоима музејских јединица у Црној Гори. У том погледу, представници ИЦЦРОМ-а су предочили значајна искуства и успјешну сарадњу са великим бројем земаља у обукама и преношењу знања, те адекватне реконструкције и организације музејских депоа. Министар Богдановић је предлог за сарадњу оцијенио као изузетно важан и потребан у свијетлу чињенице да се активно ради на ревизији музејског фонда.

Директор Ендоро је предочио могућност кандидовања представника Црне Горе у Савјету ИЦЦРОМ-а, гдје се непосредно утиче на креирање стратешких политика и доношење важних одлука ове међународне организације.
MKU
Током посјете Италији, министар Богдановић састао се и са предсједником асоцијације АИЦИ (Ассоциазионе делле иститузиони ди цултура италиане), Валдом Спинијем.

Министар Богдановић и предсједник асоцијације АИЦИ су констатовали да, имајући у виду чињеницу да асоцијација представља удружење 108 институција културе Италије, постоји могућност снажне међуинституционалне сарадње, кроз организовање обука у области заштите и очувања културних добара које се односе на управљање урбаним цјелинама, али и другим областима у којима Црна Гора има дефицитарна знања.

Предсједник Спини је позвао Министра Богдановића да узме учешће на наредној конференцији која ће, у организацији Асоцијације АИЦИ, бити одржана у Фиренци.

Министар Бодгановић је био гост и Националног музеја умјетности 21. Вијека (МАXXИ) гдје је са извршним директором Пјетро Барером разговарао о могућностима сарадње.

Том приликом, исказана је спремност да се црногорским умјетницима из области савремене умјетности, омогући да излажу у овом значајном Музеју, што би био снажан подстицај за њхову даљу афирмацију.

На крају посјете, Министар је обишао и галерију Кјосро дел Браманте, као мјесто гдје би било важно организовати презентацију стваралаштва црногорских умјетника.

Посјета министра културе Александра Богдановића је резултат досадашње успјешне и садржајне сарадње двије земље. Радним састанцима са италијанским и међународним институцијама, присуствовале су смбасадорка Црне Горе у Италији Сања Влаховић и директорица Народног музеја Анастазија Мирановић.

Министарство културе

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?