Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић обишао фабрику воде „Липово“: Влада ће заједно са радницима тражити рјешење – најбоље је покретање производње

Објављено: 05.02.2019. 18:34 Аутор: МПРР

MPRRMPRR 

Власник фабрике „Липово“, који је очигледно био лош домаћин, прекинуо је производњу, остао дужан радницима плате и доприносе и утекао. Прије увођења стечаја, уговором о преносу својине, све што је вријеђело у овој фабрици пренио је на Атлас банку. Влада мора покренути правне радње и ту опрему вратити у стечајну масу, како би реализовали обавезе према повјериоцима, а то су, прије свега радници, и држава. Након тога тражићемо даља рјешења, казао је данас у Колашину потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић приликом обиласка фабрике Липово.

Одговарајући на питање новинара зашто, након дугогодишњих проблема о којима су извјештавали јавност, баш данас представници Владе обилазе фабрику Душка Кнежевића, Симовић је казао: Није било позива да се обиђе ова фабрика, а као што знате у Црној Гори постоји добар обичај, да се у нечију кућу не долази без позива домаћина, власника. Ова фабрика имала је донедавно власника који се очигледно показао као веома лош домаћин и томе данас заједно свједочимо. Свједочимо да је производња стала прије двије и по године, скоро три, видимо да се опрема не одржава, чујем од радника да псотоји значајан дуг по питању плата, доприноса и након свега можемо да констатујемо заједнички да је домаћин, власник ове фабрике, утекао. Утекао и оставио фирму, и не само ову, оставио дугове према радницима, и не само према овим радницима, оставио дугове према држави“, казао је Симовић.

MPRRMPRR

Он је додао да Влада није то нијемо посматрала, него је крајем 2017. преко Пореске управе покренула увођење стечајног поступка. „Као што смо информисани Привредни суд је прихватио, а Апелациони потврдио. И сада у овом тренутку је чињенца да су кључни повјериоци у том поступку држава, - Пореса управа и радници. Управо смо данас заједно ту у тој улози да договоримо шта нам је чинити“, казао је Симовић.

А то значи, како је нагласио, да се сагледа начин да се стечајни поступак реализује на брз и ефикасан, за добро повјерилаца, прије свега радника, али и обавеза према држави. „Већ смо констатовали да је власник, уочи стечаја, направио једну необичну радњу, рекло би се незакониту и да је уговором о преносу својине комплетну имовину, односно да будем прецизан, све што вриједи у овој фабрици пренио на Атлас банку. Чули смо да је тренутна стечајна маса овдје свега девет возила. Значи један препознатљиви маневар за тог истог власника и морамо предузети хитно одређене правне радње да се у једном брзом поступку та имовина врати гдје треба да буде. А треба да буде власништво фабрике, па ћемо видјети шта на бази те стечајне масе која треба да буде не само ових 9 возила него опрема, како да намиримо обавезе према повјериоцима“, казао је Симовић истичући да би његова амбиција била покретање производње.

MPRRMPRR

„Мислим да то можемо. Ова опрема са добрим сервисом, извориштем једнако квалитетним као и када и 2006. када се покретала производња, али не кроз програм реорганизације, јер је то губљење времена. Не вјерујемо у понуђени програм реорганизације од власника који се понашао на овакав начин, него да видимо да то буде продаја имовине кроз могућност налажења потенцијалнног партнера да покрене овдје производњу. То је наш циљ и то желим да подијелим данас са раднцима. Да ли ћемо успјети зависи од свих нас заједно“, поручио је Симовић, додајући да „нема чаробни штапић и не може обећати, али да ће, заједно са радницима, томе тежити.

MPRRMPRR 


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?