Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министар Богдановић - министарка Обуљен Коржинек: Конкретни пројекти у култури јачају садржајне и пријатељске односе двије државе

Објављено: 05.02.2019. 21:32 Аутор: МКУ
 
Министар културе Александар Богдановић борави у радној посјети Републици Хрватској током које се састао са министарком културе Републике Хрватске Нином Обуљен Коржинек.
На састанку је разговарано о досадашњој сарадњи Црне Горе и Републике Хрватске и истакнуто да двије земље његују пријатељске односе у свим областима, истичући културу као посебну везу између наших држава.

Саговорници су изразили задовољство сусретом у Загребу, у поводу организовања "Дана Црне Горе у Загребу - Креативна Црна Гора" и навели да овакве манифестације додатно јачају наше културне везе и приближавају народе.

Министар Богдановић је истакао да је до сада остварен значајан напредак на снажењу културних веза, како у области савременог стваралаштва, тако и у области очувања културне баштине, о чему посебно свједоче пројекти које заједно реализујемо на билатералном, али и међународном нивоу.

Било је ријечи о даљој имплементацији раније потписаног Меморандума између Министарства културе Црне Горе и Министарства културе Републике Хрватске о сарадњи у области заштите и очувања подводне културне баштине за период 2017 – 2020. године и договорен наставак сарадње и размјена знања и искустава измедју институција из ове области.

MKU
Посебно је разговарано о сарадњи у области креативних индустрија и истакнуто да ће хрватска искуства бити од великог значаја за Црну Гору, узимајући у обзир пуну посвећеност Министарства културе њиховом развоју. У том контексту, исказана је обострана спремност за сарадњу на реализацији ИПА пројеката, за које су партнерске институције из Црне Горе и Хрватске аплицирале у оквиру Интеррег ИПА прекограничног програма сарадње Хрватска-Босна и Херцеговина-Црна Гора.

Министар Богдановић и министарска Обуљен Коржинек навели су да је сарадња између установа културе које се баве савременим стваралаштвом на високом нивоу, али и размијенили искуства у имплементацији закона посвећених кинематографији, имајући у виду да обије земље нуде подстицајне мјере иностраним продуцентима. Како је истакао министар Богдановић, Хрватска је позитиван примјер у региону у овој области, па би снажнија сарадња измедју Филмског центра Црне Горе и Хрватског аудиовизуелног центра била значајна за размјену искустава и позитивних пракси, како би и Црна Гора у наредном периоду постала атрактивна филмска дестинација.

"Имајући у виду чињеницу да је Црна Гора од почетка ове године постала пуноправна чланица Еуримагес отвара се значајан простор за интензивнију сарадњу наших филмских стваралаца" навео је током разговора министар Богдановић.

Током састанка, саговорници су разговарали и о позицији националних заједница Хрватске у Црној Гори и националне заједница црногораца у Хрватској, при чему је исказано очекивање у погледу очувања њихове аутохтоности.

Такође, на састанку је исказана спремност Министарства културе Хрватске за сарадњу и подршку пројекту санације гробнице војводе (Књаза) Ђорђа Петровића, који се налази у оквиру заштићеног културног добра Градског гробља у Задру, а које је иницирала Амбасада Црне Горе у Хрватској. “Ова заједничка активност, која има пуну подршку и посвећеност Министарства културе Црне Горе, гдје смо већ реализовали припремне активности, представља само још једну потврду квалитетних и пријатељских односа наших држава” – закључио је министар Богдановић. 

Састанку је присуствовао и Амбасадор Црне Горе у Хрватској Боро Вучинић, који је указао да Црна Гора и Хрватска, као пријатељске и сусједне земље, не баштине само добре односе, већ да дијеле и заједничке стратешке евроатлантске и европске циљеве и вриједности, чему је, њихово међусобно квалитетан однос, најбоља препорука.

„Исто тако, кроз развој сарадње културе, можемо слободно рећи као најснажнијег моста у односима између двије земље, јако су добродошли конкретни пројекти на којима треба радити, а који су данас имали видно мјесто у овом веома садржајном и конструктивном разговору“ - истакао је Амбасадор Вучинић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?