Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Уз подршку Владе Колашин на путу напретка

Објављено: 05.02.2019. 22:38 Аутор: мпрр

MPRRMPRR

У оквиру подршке Владе локалним самоуправама, посебно на сјеверу Црне Горе, дефинисане измјеном Закона о финансирању локалних самоуправа, Општина Колашин ће добити додатна средства у износу од више од милион еура. Додатна подршка, уз капиталне инфраструктурне пројекте које Влада реализује у овој општини, створиће нове прилике и нове шансе за развој локалне економије, отварање нових радних мјеста и претпоставке за нови квалитет живота грађана на простору Колашина.

Ово је саопштио потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић приликом данашње посјете Колашину, гдје је након посјете фабрици воде Липово, одржао састанак са предсједником Општине Милосавом Булатовићем, срео се са произвођачима колашинског лиснатог сира, а потом и представницима ПЈ Управе за шуме.

На састанку у Општини, договорени су и конкретни наредни пројекти од интереса за развој локалне економије и побољшања инфраструктуре у руралним подручјима. Између осталог, договорено је да се у дијелу сеоске инфраструктуре у овој години наставе активности на путном правцу од Међурјечја до Лијешња, а у наредним годинама са амбицијом наставка до Вељег Дубоког и Капетановог језера.

MPRRMPRR

„Настављамо гдје смо стали 2010. године, када смо направили значајан искорак и асфалтирали 6 км од Међуријечја до Церовице. У овој години уложићемо 200 хиљада еура, заједно Министарство и локална самоуправа, да би завршили до Лијешња“, казао је Симовић.

Симовић је казао да га радује што локална самоуправа гледа у будућност, упоредо рјешавајући затечене проблеме. Изразио је очекивање да ће у партнерству са Владом локална самоуправа домаћинским односом успјети да нађе одговоре на сва питања и развојне могућнсоти.

MPRRMPRR

Колашински сир ускоро шести заштићени производ у Црној Гори

Потпредсједник Симовић је у Колашину одржао састанак са представницма Удружења произвођача познатог колашинског сира, који су у августу прошле године доставили Министарству захтјев за регистрацију ознаке поријекла, односно заштите овог производа на националном нивоу, након што су претходних година у сарадњи са Министарством предано радили на едукацији својих чланова и припреми за брендирање.

Том приликом, потпредсједник Симовић је изразио задовољство што ћемо брзо свједочити да ће колашински лиснати сир бити шести заштићени производ у Црној Гори, заштићен ознаком поријекла, чиме ће производ добити нову вриједност, а обезбиједиће се додатни доходак произвођачима. „Констатовали смо да је то једна од већих фабрика на простору ове општине,  јер више од 100 пољопривредних газдинстава бави се производњом овог врхунског производа и да се годишње пласира на тржиште више од 2.000 килограма сира.

На састанку је договорена даља подршка Министарства у реализацији тог пројекта, као и на унапређењу производње кроз мјере Агробуџета, као  и подршка локалне самоуправе, како би се овај колашински и црногорски бренд још више приближио потрошачима прије свега туристима који ће све више долазити на подручје Колашина.

MPRRДати јасне и брзе одговоре на забрињавајући проценат бесправних сјеча

По устаљеној пракси током радних посјета општинама на сјеверу, потпредсједник Симовић посјетио је Подручну јединицу Управе за шуме, гдје су на састанку присуствовали и директор Управе за шуме, као и сарадници из Министарства.

„Овдје у Колашину са додатним разлогом, јер одређени подаци су врло опомињући. У посљедње три године, од укупно евидентираних бесправних сјеча на нивоу државе, у Колашину је евидентирано чак 45 одсто. У прошлој години је смањен тај проценат на 20 одсто, али ипак и даље забрињавајући податак. „Указао сам свим сарадницима у овој подручној јединици и Управи, да се поводом ових података морају тражити и дати јасни и брзи одговори. Не можемо увијек означавати да је то НН лице, а у најбојем случају, када се препозна одређена бесправна сјеча, да је одговоран лугар и ту се ставља тачка. Мораћемо се детаљније позабавити овим проблемима и сигуран сам да ће надлежне државне институције дати свој адекватан одговор у односу на потребу квалитетнијег, домаћинског односа према коришћењу колашинских шума“, поручио је Симовић.

И на крају радне посјете Колашину, потпредсједник Симовић је посјетио пољопривредно газдинство Славка Даниловића у мјесту Ђуђевина, као једног од узорних пољопривредних произвођача на подручју ове општине. „Посјета газдинству овог вриједног домаћина улива оптимизам за нова прегнућа у области пољопривреде“, поручио је Симовић.  


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?