Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење: Конституисано Координационо тијело МАБ Програма „Човјек и биосфера -басен ријеке Таре“

Објављено: 07.02.2019. 17:34 Аутор: Министарство одрживог развоја и туризма
Ministarstvo održivog razvoja i turizma

Први састанак Координационог тијела на тему МАБ програма „Човјек и биосфера – басен ријеке Таре“ одржан је данас у Мојковцу с циљем презентовања досадашњих активности, као и договора око наредних корака када је ријеч о басену Таре. Организатор конститутивног састанка је Министарство одрживог развоја и туризма у сарадњи са Општином Мојковац која је била домаћин.

Састанку су присуствовали представници Министарства одрживог развоја и туризма, Црногорске националне комисије за УНЕСЦО, локалних самоуправа и представник УНДП-а. Наиме, у циљу остварења сарадње на координацији и праћењу реализације мјера и резултата ова координациона структура управљаће подручјем а за њеног предсједника изабран је предсједник Општине Мојковац Ранко Мишнић.

На састанку је презентован Акциони план резервата биосфере ријеке Таре чија је основа за прац́ење развоја резервата биосфере до 2021., са годишњим извјештајима о реализацији којим се разматрају низ активности и резултата које је резерват биосфере подржао и остварио док су говорили Ранко Мишнић, предсједник Општине Мојковац, Ивана Војиновић, генерална директорица Директората за животну средину, Милица Николић, генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО. Тим поводом, предсједник општине Мојковац Ранко Мишнић једногласно је изабран за предсједника Координационог тијела.

Подсјећамо да је у циљу озваничења и успостављања сарадње на координацији, превенцији штетних ефеката по биодиверзитет, заштити људи, животне средине, размјени информација и повезивања примјеном модела институционализоване сарадње која води изградњи капацитета на локалном и државном нивоу у протеклом периоду потписан Протокол о сарадњи на пројекту „Човјек и биосфера – басен ријеке Таре“ између Министарства одрживог развоја и туризма, Министарства културе, Општине Мојковац, Општине Колашин, Општине Плужине, Општине Пљевља, Општине Жабљак, Општине Андријевица и Општине Шавник.

Басен ријеке Таре ужива УНЕСЦО заштиту у оквиру програма „Човјек и биосфера“ (МАБ) од 1977. и простире се на подручју седам општина: Жабљак, Колашин, Мојковац, Андријевица, Плужине, Пљевља и Шавник. Слив ријеке Таре налази се у југоисточном дијелу Динарских Алпа и представља изузетан и најдинамичнији дио рељефа у Црној Гори.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?