Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у Бриселу: Комесар Моедаш потврдио долазак у Црну Гору поводом почетка Припремне фазе СЕЕИИСТ пројекта

Објављено: 08.02.2019. 19:56 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke  Ministarstvo nauke 

Министарка науке Црне Горе, др Сања Дамјановић, борави данас у званичној посјети Бриселу гдје се срела са Европским комесаром за науку и иновације, г-дином Карлошом Моедашом.

Министарка Дамјановић представила је тренутни статус активности на регионалном пројекту “Успостављање Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточне Европе - СЕЕИИСТ”, указујући на припремне активности за почетак сљедеће фазе пројекта, Фазе израде детаљне Студије дизајна, коју ће Европска комисија – Генерални директорат за истраживања и иновације (ДГ РТД) подржати средствима у износу од милион еура. Такође, министарка је позвала комесара Моедаша на Кицк-офф састанак који ће означити почетак Фазе израде Студије дизајна, а који ће одржати у Црној Гори половином 2019. године. Дамјановић је представила и напредак у процесу израде Стратегије паметне специјализације, истичући потпуну посвећеност Црне Горе овом важном задатку који реализује уз подршку Генералног директората Удружени истраживачки центар (ЈРЦ). На крају, указала је на значај Инструмента за подршку политикама (ПСФ) Европске комисије, путем кога Црна Гора ради на унапређењу националног иновативног екосистема, са посебним фокусом на иновативне стартапове.

Комесар Моедаш захвалио се министарки на детаљној информацији о напретку Припремне фазе СЕЕИИСТ пројекта, за коју је Европска комисија обезбиједила прва средства како би реализација ове фазе отпочела до стицања услова за коришћење средстава за ове намјене у оквиру ЕУ Оквирног програма за истраживања и иновације „Хоризонт 2020“ и са задовољством прихватио учешће на Кицк-офф састанку који ће бити одржан у Црној Гори. Похвалио је напредак Црне Горе у процесу припреме Стратегије паметне специјализације, посебно истичући да је Црна Гора за веома кратко вријеме успјела да припреми квалитетан стратешки документ, чиме је стекла услове да највјероватније постане прва придружена земља која ће усвојити ову стратегију. Комесар је изразио задовољство што је Црна Гора на најбољи начин искористила ПСФ инструмент у контексту основе за израду националног оквира за креирање бољег амбијента за иновативну дјелатност у држави. Финални извјештај експерата Европске комисије који су били ангажовани путем овог инструмента биће представјен у Црној Гори 25. марта 2019. године, када ће догађају присуствовати Замјеница генералног директора за истраживања и иновације, г-ђа Сигне Ратсо, испред Европске комисије.

Др Сања Дамјановић у току дана имаће сусрете и са генералном директорицом Генералног директората за образовање, омладину, спорт и културу Европске Комисије, г-ђом Тхемисом Цхристопхидоу, као и са Шефом Центра компетентности за технолошки трансфер у оквиру Генералног директората Удружени истраживачки центар (ЈРЦ), г-дином Алессандром Фазио.

Министарство науке

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?