Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Министарка Дамјановић у званичној посјети Мађарској: Нове иницијативе у области истраживања и иновација

Објављено: 12.02.2019. 15:28 Аутор: Министарство науке
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министарка науке, др Сања Дамјановић, боравила је јуче у званичној посјети Мађарској гдје се састала са министром за иновације и технологију, проф. др Ласзлом Палковицем (Лáсзлó Палковицс) и министром за људске ресурсе, проф. др Миклошем Каслером (Миклóс Кáслер).

Министар Палковиц је на самом почетку састанка указао на заједничке историјске околности које су условиле да се двије земље суочавају са сличним изазовима када је у питању развој науке и технологије. Кратко је представио национални систем иновација и технолошке платформе у Мађарској, посебно истичући значај циљано оријентисаних истраживања и потребу да наука одговори на друштвене изазове, те јачања веза са привредним сектором и улогу инфраструктуре за подршку иновацијама, попут научно-технолошких паркова.

Министарка Дамјановић упознала је мађарског министра за иновације и технологију са текућим напорима Црне Горе да изгради одрживи национални иновативни екосистем, кроз припремне активности на Стратегији паметне специјализације, пројекат успостављања првог Научно-технолошког парка, подршку иновативним стартаповима у оквиру Инструмента за подршку политикама (ПСФ) Европске комисије и финансирање иновативних програма. Посебно је истакла значај великих истраживачких инфраструктура око којих требају да се окупе изврсни истраживачи и најбољи таленти, указујући на регионални пројекат успостављања Међународног института за одрживе технологије на простору Југоисточе Европе (СЕЕИИСТ).

Двије стране су се сложиле да заједнички раде на пољима од обостраног интереса кроз јачање билатералне научно-технолошке сарадње, припрему заједничких пројеката у оквиру међународних програма, сарадњу поводом припреме заједничке позиције у оквиру предстојећег ЕУ Оквирног програма за истраживања и иновације „Хоризонт Европа“ и успостављање дијалога како би се нашао оптимални модел сарадње у области истраживања канцера, а везано за СЕЕИИСТ пројекат.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Током састанка са представницима Националне канцеларије за истраживање, развој и иновације и Министарства за иновације и технологију представљен је национални систем, реализација билатералних пројеката са Црном Гором, те заједничко учешће на појектима у оквиру ЕУ програма, као што су: Хоризонт 2020, ЕУРЕКА и ЦОСТ.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Министар Каслер потврдио је спремност за сарадњу у области људских ресурса указујући на различите видове едукације са посебним фокусом на истраживања у области онкологије, што је препознато као тема од обостраног интереса. Министар је представио иницијативу успостављања Академије за истраживања у онкологији. Указао је на електронску здравствену мрежу која већ дуги низ година постоји у Мађарској, као и значај уредног вођења података о канцеру, што је потенцијално поље сарадње двије земље.
Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke
Министарка Дамјановић појаснила је концепт и динамику реализације СЕЕИИСТ пројекта, у оквиру којег је фокус на најсавременијем третману широког спектра канцера, посебно истичући значај успостављања Клиничке мреже за потребе пројекта и електронских канцер регистара у Региону, потврђујући да управо ово посљедње отвара бројне могућности даљег дијалога на ову тему. Потврдила је заинтересованост за пројекат Академије за истраживања у онкологији, па је договорено да ће се даљи кораци овим поводом утврдити у наредном периоду.

Ministarstvo nauke

Министрка науке посјетила је и Институт за компјутерске науке и контролу Мађарске академије наука у оквиру кога се налази ЕПИЦ Центар изврсности и привредни субјекат ЕПИЦ Инно Лаб, као и Универзитет економије и технологије у Будимпешти.

Током званичне посјете министарка Дамјановић срела се и са г-дином Мартином Керном из Европског института за иновације и технологију (ЕИТ). Министарка је представила националне иницијативе за подршку иновацијама, препознајући ЕИТ као једног од потенцијалних међународних партнера. Г-дин Керн представио је активности ЕИТ-а када су у питању придружење земље и указао на три правца дјеловања ЕИТ-а: програми образовања, програми за стартапове и иновативни пројекти.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Договорено је да Црна Гора одреди контакт особу која ће бити задужена за размјену информација са ЕИТ-ом, као и да се организује Инфодан за ЕИТ у Црној Гори у другој половини 2019. године, а што ће бити идеална прилика да се иновативна заједница Црне Горе упозна са радом и програмима ЕИТ-а, као и да се договоре конкретни облици сарадње.

Ministarstvo nauke Ministarstvo nauke

Састанцима је присуствовао и амбасадор Црне Горе у Мађарској, г-дин Александар Моштрокол.

Црногорску делегацију чиниле су и г-ђа Смиља Кажић Вујачић, Начелница Дирекције за међународну сарадњу и ЕУ интеграције и г-ђа Маријета Барјактаровић Ланзарди, Начелница Дирекције за иновације и инфраструктуру.

Ministarstvo nauke


МИНИСТАРСТВО НАУКЕ





Да ли вам је садржај ове странице био од користи?