Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Потпредсједник Симовић: Пројекти у водопривреди пут до квалитетнијег живота у руралним срединама

Објављено: 12.02.2019. 18:07 Аутор: МПРР

MPRRВлада Црне Горе опредијелила је за ову годину више од милион еура за изградњу сеоских водовода широм Црне Горе, чиме наставља да ствара боље услове за живот становника на сеоском подручју и шансе за даљи развој пољопривреде и предузетништва у руралним подручјима.

„Планирана је изградња 31 водовода, са 40 км примарне и 15 км секундарне водоводне мреже. Реализација ових пројеката допринијеће стварању бољих услова живота и рада на сеоском подручју. Воду ће добити око 3.500 домаћинстава у 15 општина, широм Црне Горе“, саопштио је потпредсједник Владе и министар пољопривреде и руралног развоја мр Милутин Симовић који је данас у Љешанској нахији представио Програм подстицања пројеката у водопривреди за 2019. годину.

Симовић је оцијенио да сви планирани водоводи имају свој значај, вриједност и потребу. „Овом приликом ћу поменути водоводе у Љешанској Нахији, Муровско врело у Петњици, почетак изградње водовода Брезна у Плужинама, водоводе Лазе и Бршно у Никшићу“, казао је Симовић који је и овај Владин програм представио на терену, заједно са сарадницима, мјештанима и представницима локалне самоуправе.

Презентација је одржана у Љешанској нахији, гдје су у претходном периоду успјешно завршени хидрогеолошки радови и експлоатациони бунари на локацији изворишта Калуђерово око, што је добра претпоставка за даљу изградњу водовода за то подручје. 

Пројекат за регулацију Грнчара и Лима до октобра

Симовић је подсјетио да, осим програма подршке изградњи сеоских водовода, Влада реализује бројне друге пројекте из области водопривреде у сарадњи са европским и дугим међународним партнерима.

Наводећи неке од тих пројеката, он је казао да ће Пројекат припреме Главног елабората израде насипа на Грнчару и Лиму, подржан из бесповратних средстава ГЕФ фонда, а који имплементира Министарство у сарадњи са Свјетском банком, бити завршен до октобра ове године. „Тиме ће се испунити предуслов за изградњу насипа за заштиту од поплава угрожених домаћинства и пољопривредног земљишта у долинама ових ријека“, казао је Симовић.

MPRRMPRR 

Нове истражне бушотине на безводним теренима

Други веома значајан пројекат је Програм хидрогеолошких истражних радова који се финансира бесповратним средствима из ИПА фондова, кроз који је у прошлој години урађено 1.200 метара истражних бушотина. „Реализацијом овог пројекта пронашли смо значајне количине воде у безводним теренима, на бази којих ћемо покренути пројекте водоснабдијевања тих крајева. Подсјетићу на позитивне бушотине у Бањанима, на Голији, Чеву, Радовчу, Цијевни и многим другим локацијама“, казао је Симовић.

Он је саопштио да ће у другој фази овог хидрогеолошког програма који се наставља у овој години, такође уз бесповратну подршку из ИПА фондова, бити реализовано нових 1.500 метара истражних бушотина на безводним теренима Цетиња, Никшића, Подгорице, Плужина, Андријевице, као и многим другим мјестима која су дефинисана као приоритет за рјешавање питања водоснабдијевања.

„Све ове значајне и обимне активности у области водопривреде, посебно у руралним подручјима, допринијеће даљем унапређењу квалитета живота, као и унапређењу услова за развој пољопривреде и руралног туризма као најбољег вида пласмана пољопривредних производа, нове предузетничке замахе и нова радна мјеста у руралним подручјима.

MPRRMPRR 

Настављамо заједно: Влада, Главни град и мјештани

Обраћајући се Љешњанима, Симовић је изразио задовољство што су поново данас ЗАЈЕДНО – и Влада и Главни град и мјештани.

„Дошли смо да саопштимо да смо створили претпоставке да наставимо заједно оно што смо успјешно реализовали и оно што смо договорили“, казао је Симовић подсјећајући да су били заједно и када су на Калуђеровом оку завршени хидрогеолошки истражни радови, а након тога изграђени експлоатациони бунари.

„Охрабрење за све нас је била потврђена издашност бунара од преко 30 литара у секунди. За ове радове Министарство је издвојило око 50 хиљада еура. Слиједи нам нова фаза у овом захтјевном пројекту - изградња потисног цјевовода и резервоара. За ту фазу Влада је опредијелила нових 200.000 еура. Сигуран сам да ће Главни град и подгорички Водовод обезбиједити додатна средства“, казао је Симовић истичући да ће изградњом овога водоводног система бити ријешено водоснабдијевање Љешанске нахије за преко 1.000 домаћинстава која тренутно живе на овом подручју и оних који ће се вратити својим домовима и својим имањима.

Потпредсједник Владе је нагалсио да је ЗАЈЕДНИШТВО сигуран пут до нових искорака, а да ЗАЈЕДНИШТВО има традицију и посебан значај управо овдје у Љешанској нахији. „Потврда тога ће бити успјешна реализација овог и, вјерујем, бројних нових искорака“, казао је Симовић.

Градоначелник Главног града Иван Вуковић изразио је задовољство што је данас у Љешанској нахији гдје креће реализација важног пројекта за овај крај и општину Подгорица. Вуковић је казао да је Главни град одлучан да на оџив начин ријеши вишедеценијски проблем водоснабдијевања Љешанске нахије. Према ријечима градоначелника, у посљедњих неколико година Главни град је у одржавање и израдњу водоводне мреже и у једном дијелу плаћање рачуна за електричну енергију, уложио значајна средства, али да се, међутим, показало да постојећа водоводна мрежа има одређена ограничења. „Ако желимо да нам се људи врате на села, вода је основни предуслов и зато смо покренули пројекат искоришћавања пронађеног потенцијала водоизворишта Калуђерово око“, казао је Вуковић, наводећи да ће у овој години почети изградња прве фазе инфраструктуре, која у крајњем, за три до четири године, треба да резултира рјешавањем питања водоснабдијевања и горње и доње Љешанске нахије.


ПР Служба Министарства пољопривреде и руралног развоја


Да ли вам је садржај ове странице био од користи?