Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Први дан министарског састанка (НАЦ) у Бриселу: Бошковић нагласио да Црна Гора одлучно спроводи политике Алијансе

Објављено: 13.02.2019. 22:10 Аутор: мод
Министар одбране мр Предраг Бошковић учествује на првом овогодишњем састанку Сјеверноатлантског савјета на нивоу министара одбране који се данас и сјутра одржава у Бриселу.

На састанку се разматрају кључни изазови на пољу међународне безбједности, имајући у виду потребу пружања увезаног и свеобухватног одговора на такве изазове. Разматрана је такође досадашња реализација смјерница са посљедњег Самита НАТО у Бриселу, те наредни кораци у испуњавању кључних задатака који се спроводе у циљу континуираног унапређења система колективне одбране. Министри одбране земаља чланица Алијансе нагласили су чврсту посвећеност и јединство Алијансе на плану контроле наоружања, разоружања и забране пролиферације оружја за масовно уништење, као важних сегмената који доприносе очувању евроатлантске безбједности. Том приликом, поздрављена је заједничка изјава о Споразуму о елиминисању ракета средњег и кратког домета (ИНФ Треатy), објављена 1. фебруара 2019. године. 

mod

Министар Бошковић је истакао да Црна Гора наставља одлучно да спроводи политике Алијансе будући да, како је нагласио, јединство свих савезница представља важан предуслов очувања безбједности њихових грађана и територије од свих евентуалних пријетњи. Говорећи о спремности и способности НАТО да се прилагођава потребама измијењеног безбједносног окружења, министар је похвалио до сада остварен напредак на плану адаптације НАТО командне структуре, што ће омогућити пружање брзог одговора на све врсте потенцијалних изазова, те указао да ће Црна Гора током ове године појачати допринос у попуни позиција у оквиру нове структуре. Бошковић је нагласио да Црна Гора подржава напоре Алијансе у одржавању мира и стабилности, те подсјетио да је наша земља крајем прошле године упутила извиђачко одјељење у Мултинационалну борбену групу у Летонији, у знак доприноса Ојачаном присуству на истоку (еФП), што ће бити пракса и у предстојећем периоду.

mod

На састанку је наглашено да ће земље чланице Алијансе и у наредном периоду улагати напоре у циљу јачања међусобне повезаности цјелокупне транс-атлантске заједнице, али и равномјерне расподјеле терета, као важних компоненти које доприносе кредибилитету Алијансе. 
  
Министар Бошковић се данас у Бриселу састао са министром националне одбране Републике Турске, генералом Хулусијем Акаром.

mod

Он се захвалио генералу Акару на свеобухватној подршци Турске реформи одбрамбеног система Црне Горе, посебно у области модернизације Војске Црне Горе. Бошковић је нагласио важност имплементирања међувладиног Споразума о набавци униформе за потребе Министарства одбране Црне Горе на период од пет година, у складу са којим је током прошле године обновљена маскирна униформа припадника ВЦГ, а најавио је наставак пројекта и у овој години. Бошковић и Акар су разматрали могућности обнављања капацитета Морнарице ВЦГ, али и образовања црногорских кадрова у Турској. Саговорници су се сложили да је евроатлантска перспектива Западног Балкана кључна за успостављање дугорочног мира у овом дијелу Европе.

Да ли вам је садржај ове странице био од користи?