Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Саопштење са 109. сједнице Владе Црне Горе

Služba za odnose s javnošćuSlužba za odnose s javnošću
       
          

Влада Црне Горе је на 109. сједници, којом је предсједавао премијер Душко Марковић, утврдила Предлог закона о потврђивању Протокола уз Сјеверноатлантски уговор о приступању Републике Сјеверне Македоније и упутила га Парламенту на усвајање по скраћеној процедури.

У образложењу предложеног закона наведено је да је постизањем историјског договора са Грчком о новом имену, јуна 2018. године, интеграција Републике Сјеверне Македоније у НАТО, након дугогодишње стагнације, забиљежила значајан напредак те да је већ на Самиту НАТО-а, јула 2018. године, Македонији упућен позив да започне приступне разговоре са Алијансом. Усвајањем уставних измјена у Собрању и ратификацијом Споразума из Преспе од стране грчког Парламента, стекли су се услови за потписивање Протокола о приступању Републике Сјеверне Македоније НАТО-у, 6. фебруара 2019. године, на састанку Сјеверноатлантског савјета (НАЦ).

У дискусији, у којој је учествовало више чланова Владе, указано је на напоре, визионарство и храброст у процесу стабилизације македонских прилика и отварања европске и евроатлантске перспективе земље као и на континуирану подршку коју је упућивала Црна Гора, како на састанцима предсједника влада Душка Марковића и Зорана Заева, тако и у другим приликама. Црна Гора жели, наглашено је у дискусији, да буде међу првим чланицама НАТО-а које ће ратификовати Протокол.

Премијер Душко Марковић је, закључујући ову тачку дневног реда, тренутак оцијенио значајним рекавши да Црна Гора уз задовољство исказује жељу да пријатељска земља процес учлањења оконча што прије и постане 30. чланица НАТО-а.

„Црна Гора потврђује овим чином досадашњу подршку Македонији која ће бити додатни фактор стабилности региона и његове евроатлантске персективе“ – закључио је предсједник Владе.

Влада је донијела Одлуку о обрачунској вриједности за запослене у јавном сектору за фискалну 2019. годину. Након разговора са представницима репрезентативних синдиката Црне Горе, утврђена је обрачунска вриједност којефицијента, као и претходних година, у износу од 90 еура.

У складу са организационим промјенама у државној управи, донијета је Одлука о измјенама Одлуке о образовању Националног савјета за координацију и превенцију хроничних незаразних болести у Црној Гори.

Влада је усвојила Информацију о потврди обезбјеђења подршке имплементацији јавних позива у оквиру ИПАРД ИИ програма 2014-2020. Тим поводом, Влада је донијела закључке који се тичу обезбјеђења средстава за национално кофинансирање пројеката у оквиру овог Програма. Кроз спровођење ИПАРД програма црногорским пољопривредницима биће доступно укупно 51.816.473 еура бесповратних средстава, од чега средства ЕУ чине 39.000.000 еура, а национално кофинансирање износи 12.816.473 еура. Додјела бесповратне подршке крајњим корисницима исплаћиваће се сходно дефинисаним критеријумима и биће у оквиру од 50 до 70 одсто, у зависности од врсте инвестиције и географског положаја пољопривредног газдинства и локације инвестиције. Циљ ИПАРД ИИ програма је реструктурирање и модернизација пољопривредног и прерађивачког сектора, у сврху стварања конкурентних пољопривредних газдинстава и прерађивачког сектора, који ће бити спремни за улазак у ЕУ и коришћење фондова ЕУ.

Влада је донијела Одлуку о расподјели добити и повећању основног капитала Друштва са ограниченом одговорношћу „Црногорски оператор тржишта електричне енергије“ – Подгорица и Одлуку о измјени одлуке о оснивању друштва са ограниченом одговорношћу „Црногорски оператор тржишта електричне енергије“. Овим документима је утврђено да се укупна добит овог Душтва - 561.749,35 еура распореди на име резерви (101.410,48 еура), док остатак добити (460.338,87 еура) представља повећање основног капитала Друштва.

Усвојен је и План рада и Финансијски план „Монте пута“ д.о.о. Подгорица за 2019. годину и Извјештај о реализацији Плана рада и Финансијског плана „Монте пута“ д.о.о. Подгорица за 2018.

Влада је усвојила Информацију о реализацији Акционог плана за имплементацију препорука Државне ревизорске институције на крају трећег квартала 2018. године, и донијела Акциони план за имплементацију препорука Државне ревизорске институције. Тим поводом, Влада је задужила одређене кориснике буџета да координирају активности у циљу реализације препорука и Министарству финансија достављају кварталне извјештаје за све јединице над којима врше надзор.

Усвојена је Информација о активностима Комисије за нестала лица у 2018. години која садржи преглед свих активности појединачно у претходној години. Комисија потражује 57 црногорских држављанина и лица чији су тражитељи, у вријеме кад су пријавили њихов нестанак, имали пребивалиште у Црној Гори, од чега се на територији Косова потражују 44 лица, на територији Босне и Херцеговине 10 лица и на територији Републике Хрватске три лица. Комисија је у сарадњи са комисијима и другим асоцијацијама земаља из региона, које се баве овом проблематиком, у протеклом периоду ријешила и извршила примопредају посмртних остатака 27 лица несталих у оружаним сукобима на подручју бивше Југославије. Наглашено је да Комисија сарађује са надлежним министарствима, стручњацима и форензичарима, те релевантним међународним организацијама и институцијама, као и са породицама несталих, у циљу обезбјеђивања свеобухватног, професионалног и системског приступа у рјешавању овог питања.

Влада је усвојила и Информацију о закључивању Споразума о препознавању обука и сертификацији помораца за службу на пловним објектима регистрованим у Светом Винсенту и Гренадинима и прихваћен текст Споразума. Потписивањем овог документа поморци из Црне Горе ће моћи без проблема да заснују радни однос на бродовима који плове под заставом Св. Винсента и Гренадина.

Усвојена је Информација о потребним финансијским средствима за спровођење Плана превентивних мјера за сузбијање болести квргаве коже и болести плавог језика и других нарочито опасних заразних болести у 2019. години. Тим поводом, Влада је донијела закључак да се из буџетских средстава опредијељених за ову намјену за спровођење Плана у 2019. години обезбиједи износ од 726.788,45 еура. Констатовано је да захваљујући мјери превентивне вакцинације цијеле популације пријемчивих животиња 2017. и 2018. године у Црној Гори није било појава тих опасних заразних болести и закључено да је неопходно наставити са овим мјерама и у 2019. години, на бази јасне економске рачунице да су превентивне мјере јефтиније од потенцијалних мјера при сузбијању болести.

Влада је усвојила Други полугодишњи извјештај о реализацији Посебног акционог плана за спровођење фитосанитарних мјера у циљу сузбијања црвеног сурлаша палми - Рхyнцхопхорус ферругинеус (Оливиер) са планом ревитализације и санације штета насталих његовим дјеловањем. Имајући у виду да је од укупно 275.000,00 еура издвојених за ову намјену на крају прошле године, као посљедица уштеде након спроведених јавних набавки, преостало 61.844,42 еура, закључено је да се ова средства употријебе за наставак спровођења мјера у овој години.

Усвојен је Извјештај о раду Савјета за заштиту животиња за 2018. годину. Приликом представљања Извјештаја истакнуто је да је од оснивања Савјет покренуо низ значајних иницијатива. Између осталог, отпочето је са активностима везаним за заштиту добробити паса и одговорно власништво њихових држалаца, као и питање контроле популације напуштених паса, односно паса луталица. Закључено је да ће успостављање централне евиденције паса, која је обезбјеђена кроз подршку Свјетске Банке, као и предвиђена средства у буџету за спровођење мјера идентификације и регистрације паса осигурати основ за спровођење законских прописа и казнене политике у овој области и афирмацију одговорног власништва.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ С ЈАВНОШЋУ ВЛАДЕ ЦРНЕ ГОРЕ
        
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?