Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Бошковић на НАЦ-у: Црна Гора свјесна значаја пројектовања стабилности и јачања безбједности ван граница НАТО

Објављено: 14.02.2019. 18:18 Аутор: мод
Данас је у Бриселу окончан дводневни састанак Сјевернотлантског савјета на нивоу министара одбране (НАЦ).

Министар одбране, мр Предраг Бошковић је на сесији посвећеној НАТО мисијама и операцијама подсјетио да Црна Гора, свјесна значаја пројектовања стабилности и јачања безбједности ван граница НАТО, наставља да даје активан допринос очувању глобалног мира и безбједности кроз упућивање својих припадника у међународне мисије и операције. 

Савезнице су се сагласиле да ће НАТО наставити да пружа одлучан одговор када је у питању борба против тероризма, уз свеобухватан приступ који захтијева ангажовање цјелокупне међународне заједнице. Наглашено је да ће се и у предстојећем периоду радити на изградњи капацитета и унапређењу сарадње са партнерима у циљу сузбијања ових пријетњи, чиме се јача и цјелокупна безбједност НАТО-а.

Имајући у виду непредвидиво безбједносно окружење, као и посвећеност Алијансе заштити територија и становништва својих чланица, истакнут је значај превентивног дјеловања на потенцијалне изазове са територија ван граница НАТО-а. У контексту евентуалних пријетњи које могу доћи из различитих стратешких праваца, разматране су даље активности које је потребно спровести на плану јачања НАТО присуства на источним границама, као и имплементацији мјера из Оквира за Југ који представљају реакцију Алијансе на изазове који долазе са Медитерана. 

Констатован је евидентан напредак када је у питању сарадња НАТО-а и Европске уније, која ће и у наредном периоду остати важан партнер Алијансе, те наглашено да међусобна повезаност међународних актера доприноси ефикаснијем одговору на безбједносне изазове. Такође, истакнуто је да ће се током наредних мјесеци радити на реализацији предвиђених задатака и разматрати будући облици сарадње, у циљу увезивања активности и проширивања заједничких области дјеловања.

Министар Бошковић је нагласио важност интензивирања сарадње НАТО-а и ЕУ, како би се омогућило ефикасно дјеловање двије организације, водећи рачуна о међусобној комплементарности и развоју одбрамбених капацитета, а у циљу јачања европске одбране. 

Он се данас састао са министром одбране Републике Словеније, Карлом Ерјавецом.

mod

Разговор је био посвећен наставку политичког дијалога и јачању билатералне и регионалне сарадње у одбрамбеној и безбједносној сфери. Министри су изразили задовољство интензивном сарадњом која се константно унапређује кроз размјену искустава, вјештина и знања из области одбране и безбједности, у оквиру регионалних иницијатива, а посебно кроз заједничко учешће у војним вјежбама и у међународним мисијама и операцијама. Бошковић и Ерјавец указали су на значај прикључења земаља Западног Балкана Алијанси, као гаранције мира и стабилности у овом дијелу Европе. Саговорници су истакли и важност политике „отворених врата“, а разговарано је и о наставаку сарадње у оквиру Ојачаног присуства Алијансе на Истоку (енханцед Форwард Пресенце-еФП), у Летонији, као и у области ваздухопловства и сарадње двије морнарице.



Да ли вам је садржај ове странице био од користи?