Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић - Азуле: Црна Гора остварила прогрес, неопходно заштитити изузетне универзалне вриједности, али и обезбиједити одрживи развој

Објављено: 15.02.2019. 17:35 Аутор: МКУ
MKUМинистар културе и предсједник Националне комисије за УНЕСЦО Александар Богдановић посјетио је сједиште Организације уједињених нација за образовање, науку и културу (УНЕСЦО) и разговарао са Одри Азуле, генералном директорком УНЕСЦО.

Састанак је био посвећен стању у подручјима која је Црна Гора до сада уписала на УНЕСЦО листу, али и новим номинацијама.

Министар Богдановић је истакао посебно задовољство што Црна Гора у овом тренутку има четири уписа на УНЕСЦО Листи свјетске баштине, од чега два самостална - Природно и културно-историјско подручје Котора и Национални парк Дурмитор и двије мултинационалне номинације - Стећци - средњовјековна гробља и Венецијанска утврђења од XВИ до XВИИ вијека, што, како је истакао, свједочи о богатству природне и културне бастине Црне Горе.

На састанку је посебна пажња посвећена стању Природног и културно-историјског подручја Котора. Министар Богдановић је упознао директорку Азуле са свим активностима које је Црна Гора предузела како би, у сарадњи са међународним експертима у овој области сачувала изузетне универзалне вриједности подручја. "Усвајањем Акционог плана за достизање захтјева Комитета из Истанбула 2016. године, Влада Црне Горе је исказала своју спремност да се посвећено бави рјешавањем овог питања и позиционирала га високо на листи својих приоритета. Зато сам увјерен да ћемо уз подршку УНЕСЦО сачувати Котор на УНЕСЦО Листи свјетске бастине" истакао је министар Богдановић. Директорка Азуле је исказала задовољство поводом свих напора које држава чини и истакла да УНЕСЦО са посебном пажњом прати активности свих заинтересованих страна на Подручју, закључивши да је прогрес евидентан и да се очекује од Црне Горе да настави да дјелује у правцу испуњавања УНЕСЦО захтјева.

Како се ове године обиљежава 40 година од уписа Котора на УНЕСЦО листу разговарано је о активностима које држава планира овим поводом, али и о приједлозима и могућностима за укључење УНЕСЦО у прославу овог значајног јубилеја. Тим поводом, министар Богдановић је позвао директорку Азуле да током ове године посјети Црну Гору.

Министар Богдановић и директорка Азуле разговарали су и о стању у Националном парку Дурмитор и неопходности досљедне имплементације препорука из Извјештаја УНЕСЦО савјетодавне мисије, који ишчекујемо.

Саговорници су се сагласили да је у свим заштићеним подручјима неопходно заштитити УНЕСЦО вриједности, али истовремено и обезбиједити њихов одрживи развој, што је могуће само уз добру координацију свих партнера у процесу.

Било је ријечи и о новим номинацијама, транснационалној номинацији букових шума, кроз локалитет Биоградска гора и номинацији нематеријалног добра Бокељска морнарица на Репрезентативну листу нематеријалне баштине човјечанства. " Имајући у виду да је номинациони досије Бокељске морнарице задовољио све техничке критеријуме за упис, са нестрпљењем ишчекујемо одлуку Комитета о упису првог нематеријалног културног добра Црне Горе на Листу" навео је министар Богдановић.

Састанку су поред министра Богдановића присуствовали и амбасадорка Црне Горе у Републици Француској и стална представница при УНЕСЦО Драгица Понорац, директор Управе за заштиту културних добара Божидар Божовић и генерална секретарка Црногорске националне комисије за УНЕСЦО Милица Николић.

Министарство културе
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?