Пажња: Садржај ове странице је дио архивског садржаја и односи се на претходне сазиве Владе Црне Горе. Могуће је да су информације застарјеле или нерелевантне.
Архива

Богдановић-Каслер: Заједничко насљеђе нас обавезује на динамичнију сарадњу

Објављено: 18.02.2019. 22:03 Аутор: МКУ
Министар културе у Влади Црне Горе Александар Богдановић борави у званичној посјети Републици Мађарској на позив министра за људске ресурсе у Влади те државе Миклоша Каслера.

Током посјете Мађарској, министри Каслер и Богдановић потписали су Програм о културној сарадњи између Министарства културе Црне Горе и Министарства људских ресурса Мађарске за период 2019 – 2021. који има за циљ унапређење традиционално добре сарадње у области културе и предвиђа реализацију заједничких пројеката између институција двије земље.

"Документ који смо данас потписали даје нашим земљама одличан оквир за сарадњу у области културе која ће се базирати на заједничкој промоцији и популаризацији наше богате културне баштине, али и на размјени знања и искустава", истакао је министар Богдановић након потписивања.

Током билатералног сусрета министара у Будимпешти, посебан фокус разговора тицао се кинематографије, при чему је закључено како постоји основа да двије државе заједнички раде на успостављању филмског студија у Црној Гори. Имајући у виду прогрес мађарске кинематографије, али и искуства мађарских институција у области филма, министар Богдановић изразио је интересовање за размјену искустава, што би имало дјелотворан утицај по црногорски филм.

MKU                           

Такође, као још једно од поља сарадње, министри двије државе препознали су заједнички рад на пољу успостављања креативних хабова на резиденциалној основи. У том контексту, министар Богдановић иницирао је успостављање заједничког хаба, као простора у којем ће стварати умјетници из Црне Горе и Мађарске, али и других партнерских држава. Као могућа локација тог простора предложена је једна од аустроугарских фортификација у нашој држави.

MKU

Уз то, министар Богдановић исказао је намјеру да црногорски аутори буду заступљени на Арт маркету у Будимпешти, као једној од најзначајнијих манифестација ове врсте у Европи. На тај начин, обезбједила би се међународна видљивост црногорских умјетника, али и отворила могућност њихове сарадње са бројним међународним партнерима – истакао је Богдановић.

Осим наведеног, данас потписаним програмом планирана је и заједничка реализација пројеката и програма из области музичко-сценске дјелатности, позоришта, кинематографије, визуелне умјетности, књижевности и преводилаштва, с посебним акцентом на директну сарадњу између релевантних институција двије земље. Програмом су препознати и потенцијали за сарадњу у области креативних индустрија, као грани у развоју.

MKU

Током боравка у Будимпести министар Богдановић се састао са директором Арт Маркета Атилом Ледењијем, директорицом филмског студија Ориго Мартом Фекси Хорват, директорицом филмског студија МАФИЛМ Илдико Ковач, као и са представницима Националног филмског фонда Мађарске.

Поред министра Богдановића, састанцима су присуствовали амбасадор Црне Горе у Мађарској Александар Моштрокол, директор Филмског Центра Црне Горе Сехад Чекић, као и продекан на Факултету ликовних умјетности Здравко Делибашић.

   
МИНИСТАРСТВО КУЛТУРЕ
 
Да ли вам је садржај ове странице био од користи?